24.05.2024.
HomeNovostiKo će tužiti Dragana Mektića, a ko će mu suditi i zašto?

Ko će tužiti Dragana Mektića, a ko će mu suditi i zašto?

Prije mjesec i po namjeravala ga je uhapsiti. No, kako joj je taj plan propao, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić primijenila je drugu taktiku – podigla je optužnicu protiv Dragana Mektića, doskorašnjeg ministra sigurnosti BiH stavljajući mu na teret – “kršenje Zakona o sukobu interesa”.

Istovremeno, Tužilaštvo BiH je od Suda BiH zatražilo donošenje mjera zabrane kojim bi se državnom zastupniku Draganu Mektiću zabranilo istupanje u medijima, te približavanje svjedocima na 100 metara. To znači da Mektić ne bi mogao prisustvovati ni sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer se sala za sjednice nalazi u neposrednoj blizini Ministarstva sigurnosti BiH u kojem rade pojedini svjedoci ovog “slučaja”.

Da je u pitanju čista manipulacija krivičnim procesom iza kojeg stoje kadrovi SNSD-a i HDZ-a BiH koji su preko Milana Tegeltije i Gordane Tadić godinama pokušavali diskrditovati sad već bivšeg ministra sigurnosti BiH, dokazuju dokumenti koji su u posjedu Žurnala. Stoga ćemo odmah na početku identifikovat glavne aktere ovog slučaja.

Optužnicu protiv Dragana Mektića i drugih potpisala je tužiteljica Vedrana Mijović. U pitanju je kćerka SNSD-ovog funkcionera Slavka Jovičića Slavuja. Njena optužnica, po Zakono o krivičnom postupku, dostavljena je sudiji za prethodno saslušanje Suda BiH. U ovom slučaju to je – Dalida Burzić, bivša glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koja je na poziciju sutkinje Suda BiH imenovana uprkos disciplinskom procesu koji je protiv nje tada vođen.

Dalida Burzić, već smo objavljivali, umiješana je i u slučaj “Potkivanje” u kojem je glavni akter bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, a njihovom prijateljstvu kumovao je dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu – Muhamed Ajanović, siva eminencija bh. pravosuđa. Dakle, optužnicu protiv SDS-ovog zvaničnika potpisala je kćerka SNSD-ovog zvaničnika, a o potvrđivanju optužnice će odlučivati prijateljica Milana Tegeltije koji je godinama glavni kadar SNSD-a u bh. pravosuđu.

“Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlasti počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH”, navedeno je u žurnom saopćenju za javnost koje je danas upućeno medijima nakon što je Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu BiH optužnicu protiv Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplija.

No, da vidimo šta piše u optužnici Tužilaštva BiH, prema kojoj je Dragan Mektić optužen u četiri tačke.

Prvom tačkom optužnice Tužilaštvo BiH tereti Dragana Mektića da je “u svojstvu službenog i odgovornog lica kojem je povjereno rukovođenje Ministarstvom bezbjednosti Bosne i Hercegovine na osnovu člana 20. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, tako što je postupio protivno Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine”.

Međutim, u istoj optužnice se ne navodi da je Mektić pribavio ikakvu imovinsku korist, ali je navedeno da je Mektić prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH jer je firmi Teh Projekt Inžinjering d.o.o. Rijeka produžio rok isporuke košulja, hlača, rukavica i metlica za gašenje požara. Tužilaštvo BiH smatra da je Mektić morao raskinuti ugovor onog trenutka kada je istekao rok isporuke, te da nije imao pravo da potpiše aneks kojim je omogućeno produžavanje roka isporuke navedene opreme. Vrijednost ugovora je bila 124 hiljade maraka i sva roba je, čak i prema optužnici Tužilaštva BiH – isporučena. Tužilaštvo, međutim, problematizira izmjenu konfekcijskih brojeva rukavica za vatrogasce.

“Ministar sigurnosti je uputio saglasnost dobavljaču Teh-projekt Inžinjering d.o.o.Rijeka u kom je navedeno da je Ministarstvo saglasno sa izmjenom u specifikaciji za veličinu rukavica i to: veličina 8-10 pari, veličina 9-68 pari, veličina 10-48 pari i veličina 11-54 para, na koji način je pogodovao dobavljaču Teh-Projekt Inžinjering d.o.o. Rijeka, jer je navedenom dobavljaču omogućio da izvrši isporuku po osnovu apsolutno ništavnog ugovora”, konstatovala je tužiteljica Mijović.

Tužilaštvo BiH smatra da je ugovor ništavan, jer firma nije u roku dostavila bankovnu garanciju za realizaciju ugovora, mada u spisima Ministarstva sigurnosti BiH bankovna garancija – postoji.

Bivši ministar sigurnosti BiH obuhvaćen je i tačkom 5 optužnice Tužilaštva BiH. Mektiću se stavlja na teret da je nezakonito potpisao ugovore o djelu sa Zoranom Ivanović, te da je njoj za godinu i po angažmana na projektu koji je raliziran sa Delegacijom EU isplaćeno pet hiljada eura.

Nadalje, tačkom 6 Mektić je optužen da je potpisao ugovore sa firmama Optigraf i Visia iz Istočnog Sarajeva, iako je znao da su te firme 2014. godine finansirale kampanju SDS-a. Time je, navodi Tužilaštvo BiH, prekršen Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Formalno – Dragan Mektić 2014. godine nije bio ministar sigurnosti BiH niti član SDS-a, a ove firme izabrane su na tokom postupka javnih nabavki.

Tužilaštvo BiH optužuje bivšeg ministra sigurnosti da je “omogućio da se bez provođenja postupka javne nabavke angažuju i plate kao fizička lica iz sredstava Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore, lica: Majda Kovač i Muzafera Rastoder, zaposlenici Federalne uprave civilne zaštite, te Biljana Tomić i Dragiša Tešanović, zaposlenici Republičke uprave civilne zaštite, i to na način da je Mektić Dragan dao pismenu saglasnost u rukopisu na aktu/zahtjevu Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva broj: 09-04-1-7838-122/14 od 18.04.2016.godine kojim se traži zaključivanje ugovora o djelu za poslove predavača sa naprijed navedenim licima”. Time je, zaključuje Tužilaštvo BiH, oštetio državni budžet za sedam hiljada maraka. No, državna tužiteljica u optužnici ne navodi da ugovori o djelu ne podliježu Zakonu o javnim nabavkama BiH.

(zurnal.info)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti