20.07.2024.
HomeNovostiKo će s kim u vlast u Tuzlanskom kantonu?

Ko će s kim u vlast u Tuzlanskom kantonu?

Stranka demokratske akcije (SDA), ima načelni dogovor s Demokratskom frontom (DF) o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu, ali za minimalnu skupštinsku većinu potreban im je još jedan zastupnik.

Ko bi to mogao biti i iz koje stranke, moglo bi biti jasnije već tokom ove sedmice.

U Tuzlanskom kantonu, kako sada stvari stoje, SDA će u Skupštini TK imati 13 zastupnika, Socijaldemokratska partija osam, DF četiri, Pokret demokratske akcije (PDA) tri, Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine (SDBiH), Stranka za BiH (SBiH) i Narod i pravda (NiP) po dva te Naša stranka (NS) jednog zastupnika.

Ambicije za formiranje vlasti za sada su iskazali SDA i SDP, a koja će od ove dvije stranke prva uspjeti u svoj blok okupiti 18 zastupnika, tek trebamo vidjeti.

“Mi imamo načelni dogovor s DF-om s kojim smo formirali vlast i ranije. Želimo dalje razgovarati sa SBiH i SD-om, jer bi ta koalicija, koja je formirala i aktuelnu vladu TK, očigledno dobila povjerenje na izborima. U prethodnom mandatu imali smo 19 zastupnika, a sada bi u koaliciji imali 21”, kaže Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

On ističe, da su tri stranke koje su bile u koaliciji do izbora, sve dobile više glasova nego prije četiri godine, dok je SD prvi puta izašao na Opće izbore i imat će dva zastupnika.

“Građani su na izborima dali povjerenje koaliciji koja je bila na vlasti do izbora. SD ima sjednicu Predsjedništva stranke i treba zauzeti stav, a predsjednik SBiH Semir Efendić ove sedmice dolazi u Tuzlu tako da i od njih očekujemo neku povratnu informaciju”, pojašnjava Skopljak.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti