23.07.2024.
HomeSvijetŠta su ‘kamikaze’ dronovi koje Rusija navodno koristi u Ukrajini?

Šta su ‘kamikaze’ dronovi koje Rusija navodno koristi u Ukrajini?

U novom talasu ruskih zračnih napada u Ukrajini ubijeno je više od 25 ljudi, a ranjeno je više od 100, tvrde zvaničnici iz Kijeva, u najopsežnijim udarima od rane faze rata.

U posljednjim napadima, koji su počeli 10 . oktobra, ciljano je najmanje deset regija širom zemlje, a korišteni su ruski projektili kao i iranski dronovi, navode ukrajinske vlasti.

Rojevi bespilotnih letjelica napunjenih eksplozivom, zvanih “kamikaze” dronovi, napali su Kijev u ponedjeljak, ubivši najmanje četiri osobe i gađajući energetska postrojenja.

Među žrtvama je i mladi par koji je za tri mjeseca očekivao bebu, prema gradonačelniku Kijeva.

Ukrajinske zračne snage tvrde da su uništile njih najmanje 37 u jednom danu.

Zvaničnici iz Teherana poriču da snabdijevaju Rusiju ovom vrstom naoružanja.

Evo šta treba znati:

Zašto se zovu ‘kamikaze’ dronovi?

Za razliku od dronova koji se vraćaju u bazu nakon što lansiraju projektile, „kamikaze“ ili „samoubilački dronovi“ budu uništeni u napadu.

Al Jazeerin analitičar za odbranu Alex Gatopoulos tvrdi da ovi dronovi mogu lebdjeti iznad područja kako bi identificirali metu prije nego što se obruše da je unište.

Poput krstarećih projektila, mogu napasti mete odaljene stotinama kilometara, ali su rakete mnogo skuplje, pa Gatopoulos kaže da su „kamikaze“ dronovi jeftinija, ali i dovoljno precizna alternativa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je Rusija kupila 2.400 ovakvih „kamikaza“ dronova, ali da njihov broj brzo opada.

Odakle dolaze?

Ukrajina kaže da je Rusija uvezla dronove iz Irana, gdje su poznati pod imenom Shahed-136.

Mihajlo Podoljak, savjetnik Zelenskog, optužio je Teheran da je odgovoran za „ubistva Ukrajinaca“, a Kremlj nije komentirao.

Iran, koji je za temeljni uzrok rata u Ukrajini označio prisustvo NATO–a na istoku Evrope, poriče da snabdijeva Rusiju oružjem.

Gatopoulos kaže da dronovi vjerovatno nisu proizvedeni u Rusiji, jer Moskva „zaostaje u razvoju taktičkih dronova, naročito naoružanih“.

Samir Purin, analitičar King’s koledža u Londonu, rekao je Al Jazeeri da između Teherana i Moskve očigledno postoji neka vrsta dogovora o prodaji.

Ovi dronovi su “kupljeni s police od Irana, premješteni u ratnu zonu i korišteni su, mislim, u velikoj mjeri kao oružje koje će nastaviti zbunjivati ukrajinsku protuzračnu obranu dodavanjem nečeg drugog u rat”, rekao je Puri.

Hoće li promijeniti tok rata u Ukrajini?

„Kamikaze“ koštaju značajno manje nego krstareći projektili, ali ipak, nisu previše jeftini.

Jedan, navodno, košta oko 20.000 dolara, kaže Puri.

„To je prilično mnogo ako pomislimo na činjenicu da su prema definiciji oružje za samo jednu upotrebu“.

No, njihova upotreba u „rojevima“ ukrajinskim protuzračnim snagama predstavlja izazov, rekao je  glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga za AP.

Zapadne zemlje obećale su pomoći Kijevu dopremom sistema kojima mogu obarati dronove, ali veći dio te opreme tek treba stići u zemlju. U nekim slučajevima, čak i za nekoliko mjeseci.

No, dok napadi dronovima „Ukrajincima daju još jedan razlog za brigu“, teško da će biti nešto što će promijeniti tok rata, mišljenja je Puri.

„Nema nijednog sistema te prirode koji može promijeniti ishod rata“, tvrdi.

IZVOR: AL JAZEERA

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti