19.05.2024.
HomeSvijetKatolička crkva, njena katastrofa i zajednički put

Katolička crkva, njena katastrofa i zajednički put

Napokon. Katolička crkva će od početka 2021. godine isplaćivati odštetu u visini do 50.000 eura žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane svećenika i drugih predstavnika crkve. To je pravilo koje vrijedi za cijelu Njemačku, koje će preuzeti svih 27 biskupija. To je važan korak oko kojeg se usaglasila skupština njemačkih biskupa na redovnom jesenjem sastanku u Fuldi.

Najavi je prethodila duga muka, a na kraju nisu dogovorene odštete u šestoznamenkastom iznosu, nego se radi samo o činu priznanja i izravnavanja računa. Ali svejedno: sada postoji pravilo i postupak, „jasno, obavezujuće i transparentno“, kako glasi u službenom saopštenju.

Svaka biskupija odlučit će sama o tome hoće li odštete isplatiti iz prihoda od crkvenog poreza ili drugih finansijskih izvora. Pojedine biskupije, rekao je predsjednik Biskupske konferencije Georg Bätzing, jednostavno nemaju dovoljno vlastitih sredstava te moraju posegnuti i za prihodom od crkvenog poreza.

Još jedan aspekt je važan: prije nekoliko sedmica je Njemačka konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica, objavila vlastite brojke o višestrukoj seksualnoj zloupotrebi na svom području.

Redovničke provincije širom svijeta u složenoj strukturi Katoličke crkve ne potpadaju pod nadležnost biskupskih konferencija. One mogu djelovati samostalno ili s Vatikanom pregovarati, ili zataškati. No već sada je Njemačka biskupska konferencija obećala finansijsku podršku redovničkim provincijama koje nemaju dovoljno novaca ili jednostavno više ne postoje.

Ali bol i srdžba nekadašnjih štićenika, i dalje postoji. Zbog toga bi Biskupska konferencija trebala ubrzano raditi na preuzimanju koncepta priznavanja odštete kroz redovničke provincije.

Njemačka…

Za oba područja – biskupije i redovničke provincije – vrijedi: ima žrtava čiji je život jednostavno uništen, koje su izbačene iz kolosijeka. Ostaje jasno: barem u pojedinačnim slučajevima biskupi bi trebali sudjelovati u snošenju troškova individualnih mirovina.

Najjasnije riječi na završnoj konferenciji za novinare o dugotrajnom procesu suočavanja vjerojatno je izgovorio dugogodišnji tajnik Biskupske konferencije, jezuit Hans Langendörfer. Kako je rekao, u prvim mjesecima, kada je 2010. skandal oko seksualnog zlostavljanja izašao na vidjelo, biskupi su se „potpuno preračunali“ u predviđanju „koliku to ima težinu“ i „kakva će se katastrofa otvoriti”. Bio je potreban dug proces od oko deset godina koji je prije svega bio bolan za žrtve i izazivao njihovu ljutnju, priznao je Langendörfer. Deset godina tijekom kojih su pojedine žrtve umrle.

… i Rim

Novac se može naći, ali uništeni život se ne može kupiti, niti proigrano povjerenje lako vratiti. Ove sedmice je u Vatikanu obilježena 70. godišnjica posvete kardinala Angela Sodana za svećenika. Moglo bi se reći: slavilo se. Taj 92-godišnjak je od 1991. do 2006. bio kardinalski državni tajnik, a od 2005. do 2019. kardinalski dekan. On je imao moć i utjecaj.

U aprilu 2010. – tada je u mnogim dijelovima katoličkog svijeta uzavrela tema seksualne zlouporabe – Sodano je iskoristio uskrsnu misu pape Benedikta, koja je prenošena na televizijama širom svijeta, za iskazivanje solidarnosti i lamentirao o „trenutačnom blebetanju“ kada je u pitanju tematiziranje seksualnog zlostavljanja.

Sodana mnogi stručnjaci smatraju osobom koja je znala za grozne postupke bivšeg bečkog kardinala Hans-Hermanna Groera – i nije ništa poduzela. I koja je očito dugo štitila osnivača Kristovih legionara, Meksikanca Marciala Maciela Degollada, kriminalnog duhovnika koji je silovao maloljetnike, dobio djecu s više žena, djecu koja su ga kasnije i sama optužila za seksualnu zlouporabu.

I sada Vatikan slavi baš tog kardinala Sodana, koji je simbol teških godina pape Franje. A i sam šef nije propustio priliku da zahvali Sodanu „na njegovom vjernom i savjesnom služenju Katoličkoj crkvi i Svetoj stolici“. To je izgovorio onaj isti papa Franjo koji je često pokazivao šokiranost zbog seksualnog zlostavljanja u crkvi i založio se za nultu stopu tolerancije. To izaziva čuđenje i ostavlja bez riječi.

Dug je put crkve u suočavanju crkve sa seksualnim zlostavljanjem. No sada barem u Njemačkoj predstoji isplata odštete. To nije puno. Ali bolje išta, nego ništa.

  • Autor Christoph Strack, DW

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti