Kakvo nas vrijeme očekuje za 1. maj?

0

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno sa slabom kišom ili lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugoistočnog smjera. U sjevernim i sjeveroistočnim područjima vjetar istočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C.

U Sarajevu oblačno. Slaba kiša u jutarnjim satima. Poslije podne je moguć kratkotrajan pljusak. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 7°C, a najviša dnevna oko 16°C.

Slično vrijeme, promjenljivo sa kišom, prema srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prognozirano je do kraja sedmice.

Očekivane padavine biće pljuskovite i povremeno praćene grmljavinom. Početkom maja izgledna je kratkotrajna stabilizacija vremenskih uslova, potom period promjenljivog vremena od 3. do 8. maja. Stabilnije vrijeme bez padavina očekuje se od 9. maja. Što se tiče temperatura zraka, od 29. aprila do kraja prognoznog perioda, 11. maja, temperature će biti prikladnije godišnjem dobu, jutarnje u Bosni od 6 do 11, u Hercegovini od 9 do 14°C, očekivane dnevne temperature u Bosni između 17 i 22, u Hercegovini od 20 do 25 °C.