20.06.2024.
HomeNovostiSve više zemalja protjeruje ruske diplomate zbog špijunaže i nekorektnosti: Zašto mi...

Sve više zemalja protjeruje ruske diplomate zbog špijunaže i nekorektnosti: Zašto mi trpimo Kalabuhova i njegove bijedne provokacije??

Rumunija je objavila da će i ona protjerati jednog ruskog diplomatu poput više zemalja centralne i istočne Evrope koje su isto uradile iz solidarnosti sa Češkom koja je u diplomatskom sukobu s Moskvom.

Pomoćnik vojnog atašea ruske ambasade u Bukureštu Aleksej Gričaev je proglašen personom non grata zbog svojih aktivnosti i djelovanja suprotnog Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, navodi se u saopštenju rumunskog ministarstva vanjskih poslova.

Ruski ambasador Valeri Kuzmin pozvan je da bude obaviješten o ovoj odluci.

Rumunski mediji navode da je ruski diplomata optužen za špijunažu. Rumunski premijer Florin Citu rekao je da ovo protjerivanje ne treba obavezno tumačiti kao reakcija solidarnosti.

“Mi bismo donijeli ovu odluku u svakom slučaju. To nema nikakve veze s onim što se događa u drugim zemljama EU”, rekao je on za nacionalnu televiziju.

Češka vlada optužila je prošle sedmice rusku tajnu službu da je iza eksplozije skladišta municije iz 2014. godine kada je poginulo dvoje ljudi. Prag je protjerao 18 ruskih diplomata optuživši ih da su agenti specijalnih službi.

Rusija je uzvratila protjerivanjem 20 čeških diplomata, a onda je Prag objavio da namjerava da ograniči broj ruskih diplomata u zemlji tako da misije imaju isti broj diplomata.

Češka je pozvala svoje partnere u EU i NATO da protjeraju ruske diplomate radi podrške Pragu u odnosu na Moskvu.

Slovačka i baltičke zemlje su objavile da protjeruju ukupno sedam ruskih diplomata.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti