Kakve tenkove Amerika i Njemačka šalju Ukrajini?

0

SAD je danas odobrio slanje 31 tenka M1 Abrams u Ukrajinu. Vijest je stigla nakon što je Njemačka potvrdila da će staviti na raspolaganje 14 svojih tenkova Leopard 2 Ukrajini. Slanje američkih tenkova u Ukrajinu potvrdio je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) koji je na početku odao počast Ukrajini dodavši da se ta zemlja proteklih 11 mjeseci “suočava s istinski brutalnom ruskom agresijom”.

Zašto je tenk M1 Abrams važan za Ukrajinu u ratu protiv Rusije?

Tenk M1 Abrams jedno je od najmoćnijih kopnenih oružja u američkom arsenalu. Sposoban je približiti se neprijateljskim tenkovima, vojnim položajima i drugim ciljevima, raznijeti ih svojim topovima i strojnicama, a zatim ubrzati. Teški oklop tenka štiti vozilo i četveročlanu posadu od vatre iz malog oružja, fragmenata granata, pa čak i od izravnih pogodaka. Može prijeći i do 1.2 metra duboku vodu.

-Temeljna misija tenkovskog voda je približiti se neprijatelju i uništiti ga – stoji u prvoj rečenici dokumenta o obuci iz 2019. godine za zapovjednika tenkova američke vojske i marinaca.

Abrams korišten protiv Sovjeta, u Zaljevskom ratu, u Iraku i Afganistanu

Nazvan po generalu Kregtonu Abramsku (Creighton), zapovjedniku tenka iz Drugog svjetskog rata, prvi Abrams ušao je u službu američke vojske 1980. godine. Prvobitno je bio namijenjen za borbu protiv Sovjeta u njemačkom strateškom Fulda Gapu, Abrams je nekoliko puta nadograđivan s većim topom i poboljšanim oklopom, prijenosom i pogonom.

Tokom godina, Pentagon je kupio više od 7.000 tenkova u različitim konfiguracijama. Abrams je prvi put u akciji korišten u Zaljevskom ratu, gdje je osvojio brojne pohvale zapovjednika, posada i radnika na održavanju zbog svoje ubojite moći i izdržljivosti u suočavanju s neprijateljskom vatrom i svoje brzine, stoji u izvještaju američke vlade iz 1992. godine.

Tenkovi su pomogli američkoj vojsci da nadjača iračke snage tokom invazije na Irak 2003. godine, te u potpomognutim napadima i drugim operacijama u Falluji i drugdje. Tenkovi su također služili i u Afganistanu, gdje je oklopna četa Marine Corps raspoređena 2011. i pretrpjela samo jednog ranjenog u misiji unatoč tome što je 19 puta napadnuta improviziranim eksplozivnim napravama, stoji u vojnom časopisu Military Review.

Problem bi mogla biti potrošnja goriva, logistika i kompleksno održavanje

Međutim, tokom cijele svoje službe, vojnici i ratni planeri bili su zabrinuti zbog ogromne potrošnje goriva i ograničenog tenkovskog dometa te druge logistike i održavanja koji prate Abrams u borbu. To je, između ostalog, natjeralo Pentagon da nevoljko pošalje tenkove Ukrajini.

Bataljon od 58 tenkova zahtijeva desetke vozila za podršku i stotine vojnika kako bi bio u pogonu, formula poznata u vojnim krugovima kao omjer zuba i repa. To bi moglo uključivati oklopna vozila hitne pomoći, zapovjedna vozila, kamione za održavanje i kamione za vuču onesposobljenih tenkova. Kamioni moraju vući gorivo, streljivo, maziva, motorno ulje, hidrauličnu tekućinu i izuzetno teške rezervne dijelove.

“Kad bi Ukrajincima dali samo tenkove, a ne i logističku podršku, ne bismo im učinili uslugu”

– Sve što je povezano s tenkom je teško – rekao je Den Grezijer (Dan Grazier), bivši časnik američke vojske. Čak i uz sve to, tenkovski bataljon može djelovati samo dva ili tri dana na terenu bez dopune iz logističkog bataljona, kaže Grezijer.

– Kada bi Ukrajincima dali tenkove, a nismo im dali sve što im je potrebno da ih logistički podržimo, teško da bismo im učinili ikakvu uslugu – rekao je i dodao:

– Postoji puno toga što treba vući iza tenka da bi se on mogao kretati – zaključuje.

Dakle, iako je vrlo sofisticirano i skupo oružje, Abrams je teško održavati i predstavlja logistički izazov jer radi na mlazno gorivo.

“Abramsi i Leopard su zapravo blizanci”

– Njemački Leopard i američki Abrams su zapravo blizanci – kaže Sidnej Fridberg (Sydney Freedberg), urednica digitalnog časopisa Breaking Defence.

-Vrlo su slični. Velika vozila, teško oklopljena. Mnogo bolje zaštićeni od bilo čega što su Sovjeti izgradili ili bilo čega što Rusi trenutno imaju – dodaje Fridberg.

Glavna razlika između Abramsa i Leoparda je motor. Leopard 2 ima dizelski motor, koji je mnogo lakši za održavanje i više se koristi širom Evrope dok Abrams koristi snažnije i složenije turbinske motore.

Budući da se Abramsi znatno manje koriste širom Evrope, Ukrajina bi se mogla teško nositi s logističkom infrastrukturom kao što je nabava rezervnih dijelova, skladištenje i opće održavanje, kaže Fridberg. Tenk za četiri osobe također će zahtijevati dodatnu obuku na složenim mašinama, dodaje.

“Južna Ukrajina je idealna za ratovanje tenkovima”

Aleks Gatapulos (Alexa Gatopoulos), odbrambeni analitičar Al Jazeere kaže da su borbeni tenkovi najnovije generacije ključni za Ukrajinu ako želi probiti rupe u ruskim odbrambenim linijama i ponovno zauzeti izgubljeni teritorij koji su Rusi zauzeli u prvim sedmicama invazije.

Južna Ukrajina je ravna i idealna za ratovanje tenkovima. Rusija je izgradila mnoštvo rovova i utvrđenih bunkera kako bi zaustavila ukrajinsko napredovanje u tom području. U ukrajinskoj ofanzivi napredovali bi tenkovi zajedno s vojnicima zaštićeni borbenim vozilima pješaštva poput američkog Bradleyja, njemačkog Mardara, pa čak i BMP-2 ruske proizvodnje, govori Gatopulos.

Bilo kako bilo, Zapad se nakon dosta pregovora i otezanja ipak ujedinio i poslao Ukrajini teško naoružanje. No Bajden je u svom obraćanju naglasio da će do isporuke Abramsa Ukrajini proći mjeseci, a ne sedmice. Također, još nije odlučeno na kojoj će se lokaciji trenirati ukrajinski vojnici za korištenje Abramsa.