Još 6 država isporučiće svoje tenkove Ukrajini

0

Njemačka i Sjedinjene Američke Države su odlučile Ukrajini isporučiti tenkove za odbranu od ruske agresije, ali ove dvije države neće biti jedine koje su odlučile to uraditi.

Njemačka će poslati 14 tenkova Leopard 2 koji su se koristili i u Bosni i Hercegovini, dok će SAD poslati 31 tenk Abrams. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je od Zapada tražio da isporuči 300 tenkova, što je broj tenkova za koji Ukrajinci smatraju da će biti dovoljan za oslobađanje zemlje. Tenkove namjeravaju ustupiti i Velika Britanija, Poljska, Finska, Norveška, Španija i Nizozemska.

Velika Britanija

Velika Britanija je obećala da će poslati 14 svojih tenkova Challenger 2, kao i unaprijeđenu artiljerijsku podršku. Osim toga, najavila je obuku ukrajinskih vojnika kako bi znali da koriste tenkove i artiljeriju koju će isporučiti. Tenkovi Challenger 2 su u službi britanske vojske od 1994. i koristili su se u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Iraku.

Poljska

Poljska namjerava isporučiti 14 tenkova njemačke proizvodnje Leopard 2, za koje je navela da su u rezervi. Vlada ove države je jučer saopćila da će od Njemačke zvanično zatražiti da odobri isporuku tenkova. Ugovorom se obavezuje da je potrebna njemačka saglasnost za isporuku Leoparda 2 trećoj zemlji.

Finska

Finski ministar odbrane Mikko Savola je danas ponovio da njegova zemlja planira poslati također tenkove Leopard 2 te da očekuje njemačko odobrenje za to. Još nije poznato koliko tenkova namjerava isporučiti te je ministar Savola istakao da će finska pomoć biti ograničena zbog zabrinutosti Finske za vlastitu odbranu. Za napomenuti je da su Finska i Rusija susjede.

Norveška

Norveška bi također trebala poslati tenkove Leopard 2. Ministar odbrane ove države Bjorn Arild Gram je izjavio za nacionalnu televiziju (NRK) da Norveška podržava donaciju tenkova, ali nije kazao koliko tenkova će biti donirano.

Španija

Španska ministrica odbrane Margarita Robles je najavila da će njena zemlja također isporučiti tenkove Leopard 2 koji su u vojnim zalihama. Ni ona nije istakla koliko će Španci tenkova poslati.

Nizozemska

Nizozemski premijer Mark Rutte je potvrdio da su Nizozemci spremni za isporuku tenkova. Kako je naglasio, postoji mogućnost da Nizozemska od Njemačke kupi tenkove koje je iznajmila, a da ih onda pošalje Ukrajini, objavila je Al Jazeera English.