Kako je svjedočio Đorđe Balašević: “Zbog koncerta u Sarajevu 1998. godine Aleksandar Vučić me je nazvao fukarom koja pjeva za muslimane”

0

Legendarni umjetnik Đorđe Balašević koji je danas preminuo prisjetio se 2016. godine na koncert u Sarajevu 7. i 8. februara 1998. godine zbog kojeg je, kako je rekao, imao mnogo problema.

Inače, Balašević je u februaru 1998. godine održao koncerte dvije noći zaredom u punoj Skenderiji. Između ostalog, tada je kazao da su mu neki govorili kako se u Sarajevu sprema atentat na njega, na što im je odgovorio: ”Ako je to cijena, da dva dana budem na nišanu nekog ludaka, pa oni su mogli pet godina da budu na nišanu. Eto i meni načina da bar dva dana budem Sarajlija”

“Neposredno prije tih ispada, mladi i upravo promovisani ministar informisanja (Aleksandar Vučić op.a) se na televiziji pojavio i nazvao me jeftinom fukarom koja je otišla da pjeva za muslimane, a ne za srpsku djecu. To je bilo jako neukusno jer je naš cilj bio skupiti novac za proteze za svu djecu koja su stradala od mina. I taj ministar u međuvremenu je postao ‘skupa fukara’ i čak i sam otišao u Bosnu, ali se vratio nešto brže nego ja”, rekao je Balašević u videu kojim je izrazio podršku Demokratskoj stranci pred izbore u Srbiji.

Kazao je da mu je jedne prilike, kada je hodao sa kćerkom, muškarac prišao i počeo ga vrijeđati.

“Ona je tad imala 16 godina i bilo mi je kilavo da se pravim da to ne primjećujem. Riješili smo to”, rekao je Balašević, dodavši da je to bilo lokalizovano, kao i drugi pokušaji narednih dana.

Sav novac od karata za ovaj koncert tada je otišao u humanitarne svrhe.

Kantautor je bio otvoreni protivnik režima Slobodana Miloševića zbog čega je njegov album “Jedan od onih života” bio prešutno zabranjen na većini radio stanica. Pjesmu “Čovek sa mesecom u očima” posvetio je Vukovaru, dok je Miloševića opjevao u “Gedi gluperdi”.