15.04.2024.
HomeNovostiCure detalji istrage protiv Debevca i Osmice: „U zatvoru bi se trebalo...

Cure detalji istrage protiv Debevca i Osmice: „U zatvoru bi se trebalo naći još sudija, advokata, tužilaca… Iza rešetaka bi trebao dospjeti i Milan Tegeltija“

Bit će gadno po mnoge kada se iščitaju sve poruke sa tri telefona Ranka Debeveca, pritvorenog i suspendovanog predsjednika Suda BiH. Podjednako gadno će biti i ako Debevec odluči da progovori o svim nedjelima koja je počinio, kao i sa kim ih je počinio. I koje su sve sudije Suda BiH i apelacionog odjela činili kriminalne akte tako što su presuđivali u skladu sa količinom novca koju su dobijali, a ne u skladu sa zakonom, piše Slobodan Vasković.

Takvih slučajeva je popriličan broj, a osim Debeveca u zatvoru bi se trebalo naći još sudija. I advokata, tužilaca, kao i članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Forenzika CMS-a u Sudu BiH otkriće zaprepašćujuće podatke o tome koliko mnogo predmeta je presuđeno za novac i druge usluge, a ne po zakonu.

Iza rešetaka bi trebao dospjeti i Milan Tegeltija, bivši šef VSTV-a i taze imenovani konzul BiH u Rijeci, jer je bio prvi pregovarač sa Debevecom o načinu na koji osloboditi Milorada Dodika u procesu koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH.

Tegeltija nije bio uspješan pregovarač, za razliku od Mladena Lučića i Nenada Nešića, koji je sa Debevecom postigao sporazum da mu se isplati četiri miliona eura u kešu u Malagi, gdje Debevec ima stan, o čemu je detaljno pisao novinar Slobodan Vasković.

Zauzvrat bi Debevec riješio oslobađajuću presudu za Dodika. U realizaciji ih je spriječilom hapšenje Debeveca, a nejasno je zbog čega nije uhapšen i Lučić. A morao bi biti iza rešetaka. Lučić bi morao objasniti tužiocima i šta je radio i dogovarao na tajnim sastancima sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom; Bilo ih je mnogo – svakih deset do petnaest dana su ih održavali.

-Debevec je imao sopstvenu organizaciju instaliranu unutar Suda BiH; Njegovi poslušnici bili su na raznim, vrlo značajnim administrativnim pozicijama, a izvršavali su bespogovorno sve njegove zadatke, pa i one najbolesnije. Tako je jedan od njih (ime ne navodim zbog istrage) bio zadužen da prati pojedine zaposlene u Sudu BiH te da im, ako su suprotstavljeni Debevecu, demolira automobile i upućuje najopasnije prijetnje. Debevec je djelovao čak i kao svodnik – imao je za određene sudije adekvatnu “poslovnu pratnju”, koju bi dobijali za urađene usluge. Za sve navode postoje svjedoci, a nezakonito prisluškivanje sudija i tužilaca u predmetima “Respiratori” i “Diploma”, zbog kojeg su uhapšeni i pritvoreni Debevec i Osmica, samo je kap u okeanu teških zločina koje je počinio bivši predsjednik Suda BiH, zajedno sa bivšim direktorom OSA BiH, piše Vasković.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti