KAKO JE SDA FINANSIRALA RTV HERCEG-BOSNE SA 220 000 KM GODIŠNJE

0

RTV Herceg-Bosne posljednjih dana je u fokusu javnosti zbog sporne naplate pretplate, ali i u finansiranju iz javnih izvora od ranije “dobro” stoje. Od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona godišnje dobijaju 220.000 KM.

Kantonalno ministarstvo na čijem je čelu Rašid Hadžović, kadar Stranke demokratske akcije (SDA), kroz tekuće transfere ovoj uvelike spornoj medijskoj kući isplati 220 hiljada KM.

U izvještaju Ureda za revizije institucija u FBiH navodi se kako je tekući transfer za Radioteleviziju Herceg-Bosne utvrđen Budžetom Kantona u iznosu od 220.000 KM, koliko je i realizovan. Revizija navodi da je cijeli transfer mimo zakona, a vidljivo je da je taj iznos bio i u 2019. godini.

alt

“Ovaj transfer realizuje se u mjesečnim tranšama, na bazi zahtjeva korisnika, bez odluke Vlade HNK, iako je članom 35. Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona definisano da će se realizirati po odluci vlade. Nije definisana namjena korištenja sredstava, niti su pisanim aktom regulisana prava i obaveze, čime nisu stvoreni preduslovi za izvještavanje i nadzor nad utroškom ovih sredstava, što je obaveza propisana članovima 46. i 57. Zakona o budžetima u FBiH i članom 41. Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona”, navodi se u izvještaju Ureda za reviziju.

Kako se u Hercegovini javna sredstva obično dijele po obrascu “marka meni, marka tebi”, tako naredna stavka vjerovatno obuhvata neku bošnjačku protutežu navedenu kao “tekući transfer za pomoć medijskim kućama” u istom iznosu od 220 hiljada KM, piše Klix.

Revizija navodi kako je transfer za pomoć medijskim kućama realizovan u iznosu od 220.000 KM, ali da je za raspodjelu ovih sredstava Zakonom o izvršavanju Budžeta Kantona propisano da će Vlada HNK utvrditi način po precizno definisanoj metodologiji dodjele sredstava i da je javni poziv osnovni način dodjeljivanja sredstava.

“Shodno tome, Vlada HNK je 27. 11. 2020. godine donijela odluku o načinu utroška ovih sredstava, kojom su definisani osnovni principi utroška, odnosno namjena za koju se sredstva mogu utrošiti (npr. konsolidacija ukupnog poslovnog stanja medijskih kuća, kreiranje vlastitog programa, praćenje realizacije projekata lokalnog razvoja, pokretanje kampanje na društvenim medijima o održivom kulturnom turizmu), ali nisu definisani kriteriji koji bi poslužili za vrednovanje prijava, odabir korisnika i utvrđivanje visine sredstava po korisniku. Vlada nije propisala obavezu raspisivanja javnog poziva za raspodjelu ovih sredstava, što nije u skladu sa članom 33. Zakona o izvršavanju Budžeta Kantona”, navodi se u izvještaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here