16.06.2024.
HomeNovostiAdvokat: Slučaj "Memić" nezapamćen u 140 godina istorije Suda

Advokat: Slučaj “Memić” nezapamćen u 140 godina istorije Suda

Ifet Feraget, advokat porodice u slučaju “Dženan Memić”, podsjetio je da Vrhovni sud FBiH ima kontinuitet od 140 godina te ocijenio da se ovakav slučaj za to vrijeme nije desio.

U tom sudu je održano ročište u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića, optuženih da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je, prema optužnici Tužilaštva KS, smrtonosne povrede zadobio Dženan Memić (21).

Ročište u Vrhovnom sudu zakazano je nakon što je taj sud djelimično uvažio žalbu Tužilaštva KS i drugi put ukinuo prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom su Seferovići oslobođeni krivice.

Nakon ročišta svoje stavove iznijeli su Muriz Memić, otac pokojnog Dženana, te Feraget. Oni su poručili da je Dženan ubijen te da niko ne vjeruje u saobraćajnu nesreću, a da je ovaj proces farsa i sramota Vrhovnog suda.

Muriz Memić izrazio je ogorčenje na postupanje Vrhovnog suda FBiH, ponavljajući da ovo nema veze sa Seferovićima i da se ne radi o saobraćajnoj nesreći.

“Dženan je ubijen. Niko u državi ne vjeruje da je Dženan stradao u saobraćajnoj nesreći”, naglasio je Muriz Memić.

Feraget se takođe nakon ročišta čudio…

“Ja sam apsolutno ubijeđen da je ovo pokušaj Vrhovnog suda da na neki način sačuva čast. Za mene ta čast ne može biti sačuvana zato što su donijeli, pogotovo drugi put, ovu ukidajuću odluku”, rekao je Feraget.

Kako je objasnio, na narednom ročištu biće saslušana dva ljekara koja su bila decidna i koja su dozvolila mogućnost da je Dženan ubijen udarcem kocem u glavu.

“Prema tome, sve ovo je pravosudna farsa na teret poreskih obveznika i građana FBiH. Žalosno, ali istinito. Ovo je poruka Vrhovnom sudu i treba da ih bude sramota. Ako ukidate odluku da biste donijeli istu, onda ste samo ukrali vrijeme”, kazao je Feraget.

Prema njegovim riječima, dokazi govore vrlo jasno da je Dženan ubijen.

“Pa ljudi su u pritvoru zbog podmetanja i fingiranja dokaza, a neki će tek biti uhapšeni. Zato je ovo samo pokušaj da se sačuva čast Vrhovnog suda. Šesta je godina u pitanju”, kazao je Feraget, ističući da je saobraćajna nesreća izmišljena.

Predsjedavajući Sudskog vijeća bio je sudija Slavko Marić, a članovi sudije Emir Neradin i Dragan Čorlija. Feraget je za sudiju Neradina kazao da je dok je bio tužilac u Tužilaštvu BiH odbio da vodi istragu u slučaju “Memić”.

Federalni tužilac Vlado Mišković pročitao je optužnicu i u uvodnom izlaganju rekao da će opet dokazati da su počinjena krivična djela koja se stavljaju na teret Ljubi i Bekriji Seferoviću.

Mišković je predložio da se kao svjedok pozove vještak saobraćajne struke iz Novog Sada Ištvan Bodalo. Podsjetimo, Bodalo je ranije obavijestio Tužilaštvo KS da je bio angažovan kao vještak saobraćajne struke od Centra za vještačenje “Zenit” iz Banjaluke koji je radio timsko vještačenje u slučaju “Memić”.

Mišković je takođe kazao da ih je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka obavijestilo da je protiv “Zenita” i njegovog vlasnika Dragana Salića podignuta optužnica.

Rusmir Karkin, advokat Seferovića, naveo je da tokom postupka nije dokazano da su njegovi klijenti počinili krivična djela te da će se “ovaj slučaj završiti oslobađajućom presudom”. Karkin je kazao da obavijest banjalučkog tužilaštva o podignutoj optužnici protiv “Zenita” nema nikakve veze s ovim slučajem.

Podsjetimo, Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016. nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je, prema dostupnim informacijama, s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži. Ona je nedavno uhapšena te joj je određen pritvor.

“Nema oproštaja, ovo je zadnji ispit”

Nikada vam nećemo oprostiti Dženana, a ni to što ste pokušali zaštititi njegove ubice, to neka vam bude jasno, poručila je juče njegova sestra Arijana Memić.

Ona je dodala da je ovo zadnji ispit za Vrhovni sud FBiH.

“Nadamo se da su pravilno shvatili ono što govori naš advokat, gospodin Ifet Feraget”, navela je Memićeva.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti