13.04.2024.
HomeNovostiU rat ušao sa deset godina: Bukvarevićev savjetnik dobio kredit namijenjen demobilisanim...

U rat ušao sa deset godina: Bukvarevićev savjetnik dobio kredit namijenjen demobilisanim borcima

Kada je počeo rat Edis Bajić je imao deset godina. Onda je dvadeset i tri godine poslije rata postao savjetnik federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića, a potom je, u svojstvu demobilisanog borca, bez ijednog dana ratnog staža, zatražio da mu se odobri pomoć u rješavanju stambenih pitanja.

„Dobio sam 12 hiljada maraka“, priznat će u razgovoru za Žurnal Edis Bajić, savjetnik federalnog ministra za boračka pitanja.

I njegova supruga Amela nalazi se na spisku dobitnika pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika boračkih/braniteljskih populacija za 2019. godinu.

„Tražila je i ona 12 hiljada maraka, ali njoj sredstva još nisu doznačena. I meni su tek u septembru isplaćena“, obasnit će savjetnik Bajić.

Za Bajića u tome nema ništa sporno. On je, kaže, dijete demobilisanog borca koji od države nikad nije dobio ništa, pa je logično da pomoć dobiju on i njegova supruga kako bi sanirali stan u Tuzli. 

„Ja uredno vraćam taj kredit i ovo mi poturaju zlobnici“, ustvrdit će Bajić.

No, bili zlobni ili ne, dovoljno je pročitati odluku Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitnanja pripadnika boračkih/braniteljskih populacija Sarajevo. U rubrici „bodovna list: krediti opravka i sanacija – demobilisanih boraca“ pod rednim brojem 43 navedeno je ime Edisa Bajića. On je, bez ijednog dana ratnog staža, uspio skupiti 64 boda. Pod rednim brojem 85 na istom spisku je i njegova spruga – Amela Bajić. Njoj je pripalo 50 bodova, a u zbiru bi Bajićima pripalo 24 hiljade maraka za sanaciju stana u tuzlanskoj ulici Franje Markovića na broju 16.  

„Prema Pravilniku ja imam pravo na to“, kazao je Bajić.

No, prema stranačkoj pripadnosti, Bajiću je to pravo barem triput pojačano. Elvis Bajić dugogodišnji je kadar SDA Tuzla. Bio je direktor Bosanskog kulturnog centra Tuzla, a Kantonalno tužilaštvo Tuzla protiv njega provodi istragu zbog sumnjivih odluka među kojim je i kupovina automobila za potrebe bivšeg premijera Tuzlanskog kantona Bege Gutića i to novcem BKC-a. Bajić je bio u Asocijaciji mladih SDA Tuzla, a povezan je i sa Salkom Zildžićem, aktualnim federalnim zastupnikom i predsjednikom Asocijace mladih SDA BiH. Bajićev neformalni šef uvijek je bio aktualni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević koji ga je uzeo za savjetnika nakon što je smijenjen s mjesta direktora BKC Tuzla. Odluku o dodjeli novca Edisu Bajiću potpisao je Salih Kulenović, predsjednik Upravnog odbora Fondacije koji je dugogodišnji prijetalj ministra Bukvarevića. Novac na račun Fondacije prethodno je uplatilo Fedralno ministarstvo za boračka

Piše: Avdo Avdić

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti