19.05.2024.
HomeNovostiJoš jedna žrtva koronavirusa: U Centru za srce u Tuzli preminula žena...

Još jedna žrtva koronavirusa: U Centru za srce u Tuzli preminula žena iz ZE-DO kantona

 

Kako je kazala ministrica zdravstva TK Dajana Čolić, riječ je o starijoj ženskoj osobi koja je u Centru za srce u Tuzli prilikom testiranja 29. marta ove godine bila pozitivna na koronavirus.

“Prije dva dana je urađeno retestiranje na kojem je bila negativna, a danas joj je prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije trebalo uraditi i drugo retestiranje. Ona je potom trebala biti puštena na kućno liječenje, ali jutros je oko tri sata preminula od osnovne bolesti – srčanog zatajenja”, kazala je Čolić.

Kako saznajemo, riječ je o ženskoj osobi koja je iz Zeničko-dobojskog kantona, ali je bila na liječenju u tuzlanskoj privatnoj bolnici. S obzirom na to da je zaražena na području Tuzle, po epidemiološkoj statistici se vodila u ovom gradu.

Ovo je inače drugi smrtni slučaj u Tuzlanskom kantonu kod osobe koja je bila zaražena koronavirusom. Ranije je preminula starija ženska osoba, a kod ove dvije osobe zajedničko je bilo to da su iz klastera Centra za srce.

Posljednja analiza uzoraka koja je obavljena u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli nije potvrdila nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Kako su potvrdili iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK, tokom protekle noći izvršena je analiza 151 uzorka.

U Tuzlanskom kantonu i dalje je aktivno šest klastera, od kojih je najbrojniji u Medicinskom institutu Bayer u Tuzli (bivši Centar za srce) u kojem je trenutno 33 zaraženih, zatim slijedi Klinika za bolesti uha, grla i nosa u UKC-u (10), Srednja Špionica kod Srebrenika (16), Sapna (8), porodični klaster u Tuzli (2) i Banovići (1). Kod jedne osobe nije utvrđena povezanost sa spomenutim klasterima. Također, ugašena su dva klastera i to oni u Lukavcu i Gračanici.

Od početka epidemije u Tuzlanskom kantonu zabilježena su 84 slučaja zaraze koronavirusom, a od tog broja aktivno je trenutno njih 70.

Kada je riječ o hospitalizaciji zaraženih osoba, 13 se nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, jedna je u Centru za srce, jedno je prebačeno u bolnicu u Brčkom, a u kućnoj izolaciji je njih 55.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti