Evropski parlamentarci zabrinuti kršenjem ljudskih prava i sloboda u Srbiji: Neograničeno vanredno stanje, hapšenja i kontrola medija

0

Situacija u Srbiji u vezi sa poštovanjem Ustava i ljudskih prava je “izuzetno uznemirujuća”, upozoravaju poslanici u Evropskom parlamentu.

Grupa od 21 poslanika u EP uputila je pismo evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju (Varhelyi) u kom naglašavaju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bez zasedanja parlamenta, proglasio “neograničeno” vanredno stanje zbog korona virusa.

“Ove oštre i nesrazmerne mere koje su ograničile ljudska prava, očigledno nisu preduzete da bi se sprečilo širenje COVID-19, već da se spreči sloboda izražavanja i slobodno kretanje”, podvlači grupa poslanika Evropskog Parlamenta.

Oni u pismu navode da je, kao rezultat ovih mera, već došlo do hapšenja građana, uz obrazloženje da su kršili mere u toku policijskog časa. Međutim, kako kažu u pismu, “stvarni razlog hapšenja je kritika vladine politike”.

Ta grupa poslanika upozorava da je Vlada Srbije želela da uspostavi potpunu kontrolu nad medijima “kako bi objavljivala samo filtrirane i većinom lažne informacije, kao i klevete protiv EU”.

Evropski poslanici ocenjuju da je slanje vojske u bolnice u čitavoj Srbiji odgovarajuće za ratno stanje, ali ne i za pandemiju.

Varheljia podsećaju i na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića oko nepostojanja evropske solidaronsoti, te podvlače da se u međuvremenu nastavila “spektakularna saradnja sa Moskvom i Pekingom”.

Potpisnici ovog pisma traže od evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija da se izjasni o tome kakav je stav Evropske unije (EU) povodom izjava zvaničnog Beograda usmerenih protiv EU, kao i šta Evropska komisija (EK) planira da preduzme “da bi se ekstremnim merama Vlade Srbije suprotstavila, ne samo rečima već i delima”.

Pismo je adresirano na 15. april ove godine, a među potpisnicima se nalaze izvestilac za Zapadni Balkan u Evropskom Parlamentu Tonino Picula, kao i predsedavajuća delegacijom EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon. ​