24.05.2024.
HomeNovostiTrifunović staje Dodiku na muku: "NSRS se više ništa ne pita, doći...

Trifunović staje Dodiku na muku: “NSRS se više ništa ne pita, doći će do aktivacije MAP-a”

Profesor na Fakultetu bezbjednosti u Beogradu Darko Trifunović tvrdi da odluke koje će biti donijete na predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske ni na koji način neće moći da uspore ili blokiraju nastavak puta BiH prema NATO.

Trifunović za “Insajder”, između ostalog, tvrdi i to da dokument koji su trojica članova Predsjedništva BiH potpisala pod nazivom “Program reformi” jeste Godišnji nacionalni plan (ANP), te da će njegovim slanjem u sjedište NATO-a u Briselu doći do aktivacije MAP-a.

– Narodna skupština Republike Srpske više o tome ne odlučuje, niti može da ima bilo kakav uticaj na odluke koje se tiču BiH. “Program reformi” jeste ANP. Veliki broj građana u Srpskoj to i dalje ne zna, jer dovoljno ne čita, niti razumije o čemu se tu radi. Upravo na tu kartu će i igrati ovi koji su BiH uveli u NATO, da ljude ponovo sluđuju dezinformacijama. Osim toga, svima treba da bude jasno da se Šefik Džaferović i Željko Komšić nikad ne bi saglasili sa formiranjem Savjeta ministara ukoliko ono što je Dodik potpisao ne predstavlja ANP – kaže Trifunović za naš portal.

Na pitanje da prokomentariše nedavne tvrdnje bivšeg šefa CIA Stivena Meyera da se SAD vraćaju na Balkan i da to, kako je naveo, za Srbiju “nije dobro”, Trifunović odgovara da nema dilemu da će ponovni snažniji angažman Amerikanaca na ovim prostorima donijeti brojne probleme onim srpskim političarima koji, prema njegovim riječima, predstavljaju eksponente ruske politike.

– Republika Srpska je trenutno za dlaku u boljoj poziciji od Srbije, jer je dala saglasnost za ulazak BiH u NATO. Zato će i imati jedan drugi odnos od strane Amerikanaca. Ruski faktor u Republici Srpskoj biće na meti zapadnih obavještajnih službi, ali pritisak na Srpsku i BiH neće u toj mjeri biti snažan kao na Srbiju, jer potpisivanje ANP-a, koji podrazumijeva neophodne reforme kako bi BiH što prije ušla u NATO, ne ostavlja prostor za dileme oko toga ko je u BiH glavni – kaže Trifunović.

On posebno ističe to da je prije nekoliko dana u američkom Kongresu usvojen zakon o zabrani tzv. Sjevernog toka, odnosno sprečavanja daljeg širenja ruskog uticaja preko prodaje energenata.

– Taj zakon će se odnositi i na “Turski tok” i na sve ono što ima veze s Rusijom. Sad, ako me pitate šta to praktično znači za Srbiju i Republiku Srpsku, konkretno – ruski partner je vlasnik Naftne industrije Srbije. Ruski partner je vlasnik i Rafinerije Brod i maltene cijelog energetskog sektora u Republici Srpskoj.

– Važno je istaći i to da je u Vašingtonu u pripremi donošenje još jednog zakona koji je je još strašniji i gledao sam njegov nacrt.

Taj zakon, praktično, Rusiju tretira kao teroristički entitet, odnosno državu koja sponzoriše i finansira terorizam. Neko će reći da Rusija, isto tako, može da donese sličan zakon protiv SAD, međutim, problem je u tome da kada bi Rusija donijela jedan takav zakon to ne bi poštovala ni Bjelorusija, koja je najbolji partner Moskve.

– S druge strane, kad američki Kongres donese takav zakon on se odnosi na sve države, kompanije i pojedince. Prvi koji će poštovati taj zakon je Evropska unija. Niko na svijetu neće da rizikuje svoje odnose sa SAD, koje su i dalje najveće tržište i najmoćnija ekonomska i vojna sila – kaže Trifunović u izjavi “Insajderu”.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti