23.06.2024.
HomeNovostiŽene srednjih godina imaju najteže simptome produžene korone

Žene srednjih godina imaju najteže simptome produžene korone

Kod žena u srednjim godinama primjećeni su najteži simptomi produženog COVID-19 nakon liječenja u bolnici, ukazuju dvije studije iz Velike Britanije.

Pet mjeseci kasnije, na 70 posto ispitanih pacijenata i dalje je utjecalo sve, od anksioznosti do problema s disanjem, umora, bolova u mišićima i „moždane magle“.

Način na koji se žensko tijelo bori s virusom moglo bi da objasniti zašto se sporije oporavljaju.

Studija koju je provelo Sveučilište u Leicesteru obuhvatila je više od 1.000 pacijenata koji su prošle godine hospitalizirani zbog COVID-19 u bolnicama u Velikoj Britaniji.

Istraživači su otkrili kako se 70 posto pacijenata nije u potpunosti oporavilo ni nakon pet mjeseci, a žene su među njima bile najviše pogođene.

Druga studija koju je provelo Sveučilište u Glazgovu utvrdila je da žene mlađe od 50 godina imaju sedam put veći rizik od nekih simptoma kao što su problemi s disanjem i umor nego muškarci istih godina. Ti simptomi su se kod žena pojavljivali i sedam mjeseci nakon bolničkog liječenja, prenosi N1.

Zbog dugotrajnih simptoma COVID-19, 18 posto ispitanika nije se moglo vratiti na posao, a 19 posto je moralo je promijeniti posao, pokazuju podaci Lesterove studije.

Dugotrajne simptome imale su čak i one osobe koje su dobile u bolnici antibiotike i koje su bile na kisiku. Među tim ispitanicima, osobe koje se nisu vratile u prvobitno zdravstveno stanje u većoj mjeri su bile žene uzrasta između 40 i 60 godina koje su bile na respiratoru i koje su imale dva ili više postojećih zdravstvenih problema, prenosi BBC.

„Različit imunološki odgovor“

Dr. Rachael Evans, izvanredna profesorica na Sveučilištu u Lesteru, izjavila je da se većina dugotrajnih problema nije mogao objasniti i povezati s ozbiljnošću akutne bolesti i da i drugi postojeći faktori možda imaju ulogu u tome.

Pokazalo se da su žene srednjih godina najviše pogođene dugotrajnim zdravstvenim problemima, dok su se mlađe i starije žene bolje oporavljale. Autor studije dr. Nazir Lone rekao je da je moguće i da “žene imaju drugačiji imunološki odgovor u odnosu na muškarce” i da bi to moglo da objasni zašto su najviše pogođene dugotrajnim problemima.

Studija koju je vodilo Sveučilište u Glazgovu obuhvatilo je 327 ispitanika, a istraživači su otkrili da žene mlađe od 50 godina imaju pet puta manju mogućnost za potpuni oporavak od COVID-19 mjesecima nakon otpuštanja iz bolnice.

Kod njih se u većoj mjeri javljao dodatni zdravstveni problem nego kod muškaraca iste starosne grupe koji su se zarazili korona virusom. Novonastali problemi često su se odnosile na pamćenje, pokretljivost, vid i sluh.

 

 

 

 

 

 

vecernji.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti