Izraelci avijacijom napadaju Gazu, palestinski borci odgovaraju raketama

0

Izraelski avioni napadaju Pojas Gaze, dok su palestinske grupe ispaljivale rakete na izraelske gradove, u nastavku eskalacije u blokiranoj enklavi drugi dan zaredom.

Izrael je u petak saopštio da je pokrenuo specijalnu operaciju protiv grupe Islamski džihad, te ubio jednog od njegovih komandanata u iznenadnom dnevnom napadu na zgradu u Gazi.

U napadu je ubijeno još devet Palestinaca, uključujući najmanje četiri pripadnika Islamskog džihada i dijete, dok je ranjeno 79 osoba, saopštilo je Mnistarstvo zdravlja Palestine, prenio je Reuters.

Palestinske grupe lansirale su najmanje 160 projektila preko granice, tvrdi vojska, a neke su zašle duboko u Izrael, prema Tel Avivu. Većina projektila je presretnuta.

Vojska je navela da je raketni odbrambeni sistem “Željezna kupola” pokazao 95 posto uspjeha u presretanju projektila koje su prema izraelskim gradovima ispaljene iz Gaze.

Palestinski zvaničnik rekao je Reutersu da su Egipat, Ujedinjene nacije i Katara počele posredništvo u cilju okončanja nasilja, ali da još nema napretka.

Hapšenja na Zapadnoj obali

Daljnja eskalacija umnogome će zavisiti od Hamasa, grupe koja kontroliše Gazu, i njene odluke o tome hoće li se uključiti u borbu.

Izraelske snage saopštile su jutros da su spremne za, kako je navedeno, „sedmicu operacija“

Istovremeno, vojska je saopštila da je tokom noći uhapsila 20 osumnjičenih u racijama širom Zapadne obale, uključujući 19 Palestinaca za koje se sumnja da su povezani sa Islamskim džihadom.

Izraelska vojska navela je da je gađala ciljeve u Gazi nakon višednevnih tenzija nastalih zbog hapšenja lidera palestinskih militanata Bassama al-Saadija.

Izraelski ministar odbrane Benny Gantz u petak je odobrio moguće pozivanje do 25.000 rezervista u slučaju eskalacije nasilja u Pojasu Gaze.