19.06.2024.
HomeNovostiIzetbegović upire prstom: Do jučer su neki nazivali ulice u Mostaru po...

Izetbegović upire prstom: Do jučer su neki nazivali ulice u Mostaru po ubicama Jevreja, sada su veliki prijatelji Izraela

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović se uoči današnje konstituirajuće sjednice Glavnog odbora SDA osvrnuo na posljednja dešavanja na Bliskom istoku, odnosno ofanzivu izraelskih snaga na Gazu.

“Ovo što se dešava u Gazi nas podsjeća na ono što smo mi prošli tokom agresije od 1992. do 1995. godine, kada smo brutalno napadnuti i kada nam je uveden embargo na oružje. Procjene su bile da će oni koji brane BiH pasti u roku od nekoliko sedmica. Znamo šta se desilo”, kazao je Izetbegović.

Bosna i Hercegovine se, dodao je, sasvim sigurno suosjeća sa patnjama Palestinaca u Gazi, koji se osjećaju napuštenim od svijeta.

“Jedino što mi možemo uraditi jeste kazati pravičnu riječ i stati na pravu stranu. Ovo što se dešava, ne samo u Gazi nego u cijeloj Palestini, prave podjele kojih možda nisu ni svjesni, na one koji su časni i na one koji rade kalkulacije, šute ili se stavljaju na stranu onih koji bukvalno melju Gazu, ubijaju žene, djecu, ruše bolnice. Naprimjer, neki koji su do jučer nazivali ulice u Mostaru po ubicama Jevreja, onima koji su ih stavljali u konc logore, sada su veliki prijatelji Izraela. To su te kalkulacije”, izjavio je Izetbegović.

Ono što mi možemo uraditi je, poručuje Izetbegović, stati na pravu stranu historije i zatražiti da pokolj prestane i da se iznađe pravično rješenje za Palestince.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti