IVAN ZVONIMIR ČIČAK: “Hrvatsku državu su stvorila trojica pukovnika KOS-a i UDBE -Tuđman, Manolić i Boljkovac”

0

Ivan Zvonimir Čičak, istaknuti hrvatski intelektualac i predsjednik Hrvatskog Helsinškog odbora, u razgovoru za sedmičnik “Globus” iscrpno je govorio o Hrvatskom proljeću iz 1971. godine, u kojem je aktivno sudjelovao kao studentski lider, zbog čega je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu.

Na pitanje kako objašnjava da niko od najistaknutijih disidentskih ličnosti iz toga perioda nije uspio zauzeti neku od važnijih pozicija u demokratskoj vlasti u Hrvatskoj 90-ih godina prošlog stoljeća, Čičak je odgovorio da je on samo sudjelovao u osnivanju Hrvatske seljačke stranke i da se ubrzo zbog toga pokazao jer je, kako je kazao, “politika primarno nemoralna disciplina” .

Po njegovom mišljenju “lideri Hrvatskog proljeća devedesetih godina su zapravo pokazali da nisu poznavali tehnologiju vladanja. HDZ je to znao, a u HDZ-u se okupilo društvo koje je bilo spremno na sve. Zapravo, hrvatska država je utemeljila tri pukovnika obavještajnih službi: Tuđman, (Josip) Manolić i (Josip) Boljkovac” .

Na novinarsku opasku da je Franjo Tuđman bio šef Personalne uprave u Generalštabu JNA, Čičak je odgovorio: “A ko je kontrolirao Personalnu upravu? KOS, naravno. Na čelu Uprave mogao je biti samo KOS-ovac. Tuđman, Manolić i Boljkovac kao pragmatični ljudi zadržali su cijelu infrastrukturu Udbe, oko 850 ljudi. Samo 10 posto njih je otišlo u mirovinu.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here