ISIL-K preuzeo odgovornost za samoubilačke napade u Kabulu

0

Ogranak terorističke organizacije ISIL (Khorosan) je prihvatio odgovornost za napade u blizini aerodroma u Kabulu u kojima je stradalo najmanje 60 osoba, a povrijeđeno je više od 140 ljudi.

Izvedeno je više samoubilačkih napada, najmanje tri kojima je počinjen pravi masakr. Među stradalima su u i žene i djeca, te američki vojnici i talibani.

Iz ISIL-a su objavili da su oni odgovorni za napad navodeći da su njihovu borci ubili i ranili otprilike 160 osoba. Uz izvještaj o napadu oni su priložili i fotografiju bombaša samoubice.

U saopćenju u kojem preuzimaju odgovornost, tvrde i da talibani rade u partnerstvu sa američkom vojskom na zaštitii i evakuaciji špijuna iz Afganistana.

Grupa koja je počinila krvoproliće je ISIL – K, odnosno ISKP i Islamska država Khorasan, a koji djeluju na području današnjeg Afganistana i Pakistana. Za njih se i pretpostavljalo da su krivci.

Znatno su ekstremniji od afganistanskih talibana zbog čega se i smatraju međusobnim neprijateljima, a talibani su večeras osudili ovakav čin i napade.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here