Napulj postao grad suza, navijači se oprostili od Maradone

0

Nevjerovatan broj navijača Napolija izašlo je na ulice grada kako bi odali počast legendi kluba – Dijegu Armandu Maradoni.

Maradona u Napulju ima status božanstva.

Kada se svijetom proširila vijest da nas je u 60. godini napustio jedan od najvećih fudbalera u istoriji, navijači Napolija počeli su da izlaze na gradske ulice kako bi odali počast svom idolu.

Veliki broj ljudi okupio se ispod murala posvećenog legendi kluba. Navijači su palili sveće i baklje da osvjetle lik velikog El Pibea. Napulj je postao grad suza.

Status božanstva Maradona je stekao pošto je Napoliju donio jedine dvije titule u istoriji kluba i to u periodu duboke političke i ekonomske podjele Italije na bogati sjever i siromašni jug.

Maradona je za Napoli igrao od 1984. do 1991. godine.

Maradona se odmah uklopio u sredinu, prijao mu je taj prgav, skroman i fanatičan duh Napolitanaca. Prije njegovog dolaska bili su nebitna ekipa, a onda su postali dostojan konkurent snažnim timovima sa sjevera.

Kada su 1987. uspjeli da osvoje svoju prvu šampionsku titulu u gradu je nedjeljama bilo vanredno stanje. Samo su kafići radili, grad nije spavao, slavilo se i dan i noć.

Dijego je Napoliju donio de Serije A, Kup, Superkup Italije i Kup UEFA.

Reflektori na stadionu stadionu San Paolo bili su upaljeni tokom noći u Dijegovu čast.