21.06.2024.
HomeNovostiI Federacija uvela treću dozu - loš odziv, a smrtnost velika

I Federacija uvela treću dozu – loš odziv, a smrtnost velika

U posljednje dvije sedmice u Bosni i Hercegovini se bilježi porast broja novozaraženih koronavirusom, ali i preminulih. Dodatni problem predstavlja slab odaziv građana na vakcinaciju.

Nakon Republike Srpske, i u Federaciji je uvedena aplikacija treće doze. No, kao i na samom početku procesa imunizacije, odvija se prema prioritetima.

Utjecaj antivaksera evidentan je i u našoj zemlji. Svega 22 posto građana primilo je dvije doze vakcine. Sada kada se uvodi i treća doza, potrebno je osvijestiti građane, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

“Uvodi se treća doza za sve građane, naravno, prema prioritetnim skupinama, ali za sve građane sada je dostupna treća doza. Za mRNA i vektorska cjepiva ona ide nakon šest mjeseci, a za inaktivna cjepiva Sinovac i Sinopharm ide od tri do šest mjeseci. Također, moram naglasiti da je preporuka da se mogu cijepiti i djeca od 12 do 18 godina”, pojasnila je dr. Mia Blažević, epidemiologinja u ZZJZ FBiH.

Moguća je i kombinacija vakcina. Dakle, bez obzira na to koju ste vakcinu primili u prve dvije doze, treću možete izabrati. Također, osobe koje su se vakcinisale izvan naše zemlje treću dozu mogu primiti unutar nje. Međutim, za početak, poštuju se prioriteti, a to su:

“Osobe koje su na imunosupresivnoj terapiji, prije svega govorimo o pacijentima koji su imali transplantaciju, dijaliznim pacijentima, onkološkim pacijentima,  osobama s teškim hroničnim bolestima, sve će to biti prioriteti uz zdravstvene radnike”, navodi dr. Jasmina Brkić Džambić, epidemiologinja u ZZJZ TK-a.

Problem lošeg odziva na vakcinaciju posebno je zabrinjavajući u Tuzlanskom i Unsko-Sanskom kantonu. Iako su sada dostupne vakcine različitih proizvođača, volja za vakcinacijom slabi.

“Imamo vrlo nisku procjepljenost, vakcinisanost stanovništva u USK. Nažalost, taj dio vakcinisanih sa dvije doze kojih je samo 11 posto ugrožen je od ostatka lica koja nisu vakcinisana i ne žele da se vakcinišu”, istakla je prim. dr. Zarina Mulabdić, direktorica ZZJZ USK-a.

U Travniku je trećom dozom vakcinisano svega desetak osoba. Za početak, to su osobe sa imunokompromitiranim oboljenjima iznad 65 godina.

“Nisu ljudi toliko zainteresovani za proces vakcinacije, a i sama treća doza nije naišla na adekvatan odziv”, kaže prim. dr. Sakib Mestrovac, v.d. direktora Doma zdravlja Travnik.

Iz Opće bolnice u Sarajevu kažu da 90 posto hospitaliziranih čine nevakcinisane osobe. Ostatak su vakcinisani, ali sa znatno blažom kliničkom slikom.

“Ne mogu se sjetiti nijednog da je bio vakcinisan, a da je umro. To je najvažnije”, ističe prim. dr. Ednan Drljević, voditelj Covid odjeljenja Opće bolnice u Sarajevu.

Dakle, stručnjaci po ko zna koji put potvrđuju efikasnost vakcinacije. Stoga je potrebno odazvati se na poziv i obaviti ovu građansku dužnost. Samo tako ćemo zaštiti sebe i druge i vratiti se normalnoj svakodnevnici.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti