27.05.2024.
HomeLifestyleHrana za dobru liniju i raspoloženje

Hrana za dobru liniju i raspoloženje

 

ZA zdravlje, poželjnu težinu, osećaj sitosti i zadovoljstva, izbor namirnica koje svakodnevno unosimo od presudne je važnosti. Nutricionisti ističu osam vrsta koje najviše prijaju organizmu.

Orahe smatraju vrednijim od lososa i crvenog vina. U njima je polovina proteina koju poseduje piletina. Zato je vrlo važno da svakoga dana pojedemo sedam oraha ili nekog drugog koštunjavog voća – kikirikija, pistaća, badema. Srce će vam zbog toga, kažu, biti više nego zahvalno.

Ovas takođe sprečava nastanak srčanih oboljenja. Potpomaže rad arterija i smanjuje količinu holesterola. Kompleks karbonata koje sadrži usporava oslobađanje šećera u krvi, obezbeđujući na taj način energiju.

Šargarepa je riznica betakarotena i vitamina A, sastojaka važnih u borbi protiv kancera, reumatoidnog artritisa i astme.

Crni pasulj sadrži mnogo antioksidanasa važnih za rad mozga. Pola šolje dnevno obezbeđuje organizmu 8 g proteina i 7,5 g vlakana. Uz to, ova namirnica ne obiluje kalorijama.

Paradajz je pravi izbor, pogotovo u zimskom periodu. Kao zaštita od kancera bolji je kuvan nego svež. Zato ga obilato i svakodnevno treba koristiti u vidu sokova ili paste, jer čuva stomak, bešiku, prostatu, pluća, kožu i srce.

Spanać takođe poseduje materije koje sprečavaju srčana oboljenja. Dobar je izvor luteina, jedinjenja koje pomaže da ne dođe do jednog oblika degeneracije oka. Zovu ga i hranom za muškarce jer oblikuje mišiće, a podstiče i seksualni naboj.

Borovnice sadrže više antioksidanasa nego bilo koje drugo voće. Dobra su preventiva od kancera, dijabetesa, ali i gubitka pamćenja povezanog sa starenjem. Zbog obilja vitamina A i C pomažu u očuvanju zdravlja celokupnog kardiovaskularnog sistema.

Jogurt sa probiotskim bakterijama mora da se nađe u svakodnevnoj ishrani. Ove bakterije su važne za dobro varenje, apsorpciju vitamina B, cinka, kalcijuma, karbohidrata. Sprečavaju pojavu gasova, zatvora, dijareje i nadutosti. Osim ovog jogurta, dobri su i kefir i jogurt od soje.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti