19.04.2024.
HomeNovostiSarajevo - drugi najzagađeniji grad na svijetu

Sarajevo – drugi najzagađeniji grad na svijetu

Najzagađeniji zrak danas je u Sarajevu i njegovoj okolici. Mjerna stanica kod Ambasade Sjedinjenih Američkih Država je izmjerila indeks kvaliteta zraka 383 – opasan. Indeks izmjeren na Bjelavama je 373 – opasan, kod Vijećnice je 327 – opasan, a na Otoci je 264 – vrlo nezdrav.

Iz Eko akcije poručuju da je najbolja mjera zaštite – odlazak iz grada, a ko nije u mogućnosti, neka se strogo pridržava sljedećih uputstava:

Sarajevo i Visoko – upozorenje: Ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo! Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, morale bi ostati u zatvorenom!

Zenica i Ilijaš – upozorenje: Kod osoba s respiratornim oboljenjima poput astme moguća značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti. Povećana vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva!

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, moraju izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani!

Prema mjerenjima AirVisuala glavni grad BiH ponovo je svrstan među najzagađenije lokacije svijeta.

Kako se navodi u tabeli najzagađenijih glavnih gradova, Sarajevo je na drugom mjestu, dok je na vrhu indijski Delhi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti