03.03.2024.
HomeNovostiNovi šef SIPA-e u ratu omogućavao šverc robe preko Save

Novi šef SIPA-e u ratu omogućavao šverc robe preko Save

Đuro Knežević od danas je i formalno prvi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu BiH poznatija kao SIPA. HDZ BiH je insistirao da u odluci Vijeća kojom je razriješen direktor te agencije Perica Stanić piše da će SIPA-om, do imenovanja novog direktora, ravnati Đuro Knežević.

ZABORAVLJENA GODINA

U Kneževićevoj službenoj biografiji piše da je profesionalnu policijsku karijeru započeo 1994. godine kao pomoćnik komandanta SGP Oraške – MUP Herceg-Bosna. No, nije baš tako bilo. Dokumentacija koja je u posjedu Žurnala otkriva da je ravnatelj Knežević svoju policijsku karijeru ipak započeo malo ranije. I baš ta “zaboravljena godina” u biografiji otkriva ko je, zapravio, Đuro Knežević.

Dokument je nazvan  “Pregled događanja na području HR H-B 1992/93. godine – kriminal” i sačinili su ga tadašnji službenici posavske policije koja je bila pod kontrolom Hrvatske zajednice Herceg – Bosne. U tom su dokumentu, manje-više, opisani svi događaji koji bi mogli imati veze sa kriminalom. U najmanje dva sumnjiva događaja glavni akter je bio policajac Đuro Knežević.

Bio je 6. februar 1993. godine. Đuro Knežević je bio službujući policajac na graničnom skelskom prelazu Orašje-Županja na Savi.

“Zapovjednik V bojne Vojne policije Pero Vincetić je prišao službujućem policajcu na graničnom skelskom prijelazu Orašje-Županja Đuri Kneževiću i zapovjedio mu da propusti bez pregleda kamion, uz obrazloženje: “ovaj kamion ne diraj, on vozi za mene”, što je Knežević i učinio. O slučaju izviješćen je zapovjednik ZP Orašje Đuro Matuzović”, piše u pregledu događaja iz februara 1993. godine.

KONJ NA SKELI

Pero Vincetić, koji je tada švercovao robu preko skele, dobio je nadimak Konj. Danas je lice sa Interpolove potjernice kojeg pravosuđe BiH potražuje zbog ratnih zločina u Posavini. Kada je provedena akcija hapšenja osoba osumničenih za ratne zločine u Orašju, pripadnici SIPA-e nisu pronašli Vincetića na kućnoj adresi. I sve kasnije tajne akcije koje je SIPA provela kako bi uhapsila Vincetića su propale. Đuro Knežević je tada bio zamjenik ravnatelja SIPA-e. Osim onog februarskog, Vincetića i Kneževića vezuje još jedan događaj sa skele na Savi.

“Dana 6. 3. 1993. godine policajac Đuro Knežević je vršio redovnu službu kontrola na graničnom prijelazu Orašje-Županja. Oko 14 sati kod njega je došao zapovjednik  V bojne Vojne policije Pero Vincetić i rekao mu da ne zaustavlja traktor tipa Rakovica registarskih oznaka OR-1473 koji je čekao na prelazak u RBiH. Prilikom prelaska navedenog traktora  od vozača Ante Božića, Knežević je zatražio fakturu o kupljenom piću na što mu je on odgovorio da je fakturu uzeo Pero Vincetić te da je isti izmirio sve obaveze. U prikolici se nalazilo 3000 piva, 150 gajbi. O slučaju je izviješćen zapovjednik ZP Orašje Đuro Matuzović”, navedeno je u dokumentu MUP-a Herceg Bosne.

Pero Vincetić, kako  smo već naveli, danas je u bjekstvu. Đuro Knežević je prvi čovjek Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA. I on je u svojoj zvaničnoj biografiji “zaboravio” navesti da je 1993. godine bio policajac na skeli.

(zurnal.info)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti