Hladan tuš za Čovića: Odbijeni svi amandmani hrvatskih zastupnika u EU parlamentu!

0

U nastavku zasijedanja Evropski parlament je većinom glasova odbio amandmana HDZ-ovih zastupnika na Prijedlog izvještaja o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, među kojim je i amandman o konstitutivnosti naroda u BiH.

Svi amandmani na tekst Prijedloga rezolucije hrvatskih eurozastupnika su uvjerljivom većinom odbačeni. Ovo predstavlja veliki politički poraz za hrvatsku diplomatiju, jer nije spomenuta ni konstitutivnost niti “legitimno predstavljanje”.

Saznajemo da se tokom jučerašnjeg dana vodila velika politička borba između bosanskohercegovačkih lobista i hrvatskih zastupnika u smislu prihvatanja ili odbijanja predloženih amandmana.

Sinoć su hrvatski eurozastupnici žestoko napali prvobitnu verziju izvještaja zato što se u njoj ne spominju konstitutivnost i “legitimno predstavljanje”. Kroz predložene amandmane Tonino Picula, Željana Zovko, Ruža Tomašić i Sunčana Glavak pokušali su nametnuti svoje viđenje reformi koje Bosna i Hercegovina treba provesti i tako zaštititi interese Republike Hrvatske.

Izvještaj će danas, u formi rezolucije, u drugom glasanju prihvatiti ili odbaciti Evropski parlament.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here