Njemački mediji: Hrvatska ilegalno protjeruje migrante u BiH

0

 Indicija je bilo odavno, a sada je više njemačkih medija zajedno objavilo veliko istraživanje sa video-snimcima o ilegalnom vraćanju migranata na granici Hrvatske prema Bosni i Hercegovini, prenosi danas Dojče vele (DW).

Za komplikovani projekat istraživanja udružili su se njemački nedjeljnik “Špigel”, medijska organizacija “Lajthaus reporters”, švajcarski “SRF Rundšau”, dopisništvo njemačkog ARD-a iz Beča i hrvatske novine “Novosti”.

Zajedno su utvrdili da hrvatska policija sistematski protjeruje potražioce azila kojima je potrebna zaštita u Bosnu i Hercegovinu, a da im ne pruža priliku da podnesu zahtjev za azil.

Istražiteljima je prvi put uspjelo da snime takozvane “pušbekove”, odnosno ilegalno vraćanje izbjeglica nakon što su već prešli granicu neke zemlje. Za nedjelju dana saradnici medija zabilježili su ileglano vraćanje oko 65 potražilaca azila, među kojima je bilo i trudnica i djece, a djelimično i invalida. Na snimcima se jasno mogu prepoznati pripadnici hrvatske granične policije, prenosi DW.

Sažetak snimljenog materijala mediji su objavili na internetu. Snimci pokazuju kako hrvatski policajci vraćaju osobe iz Hrvatske, dakle iz EU, u bh. šume. Migranti, među kojima je bilo i djece, ispričali su novinarima, između ostalog, i o tomu da su ih tukli. Osim toga, u Hrvatskoj su im, kažu, uništene kamere mobilnih telefona kako ne bi mogli da snimaju događaje.

Takozvani “pušbekovi” u suprotnosti su s hrvatskim, evropskim i međunarodnim pravom. O takvim akcijama na hrvatskoj granici, dakle spoljnoj granici EU, mediji su izvještavali više puta.

Na pitanje njemačkog “Špigela”, hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova u Zagrebu saopštilo je da se kod tih akcija radilo o legalnom sprečavanju ulaska osoba na granici. Pritom nije neophodno utvrditi “potrebe migranata”, navode u Zagrebu.

Hrvatsko Ministarstvo takođe ignoriše činjenicu da su potražioci azila, prema njihovim sopstvenim navodima, već bili prodrli duboko na hrvatsku teritoriju, navodi “Špigel”. Zakon EU u takvom slučaju zabranjuje protjerivanje preko zelene granice i propisuje da se takvim osobama na njihov zahtjev omogući podnošenje zahtjeva za azil.

Poslanici u Evropskom parlamentu koji su pogledali snimke u tome vide opasnost za vjerodostojnost Evropske unije. Evropska komisija mora da prisili Hrvatsku da potražiocima azila omogući postupak za dođu azila, izjavila je holandska poslanica u Evropskom parlamentu Tineke Štrik.

Hrvatska vlada bi mogla da ima problema i zbog izveštaja Odbora protiv mučenja Savjeta Evrope. Iz kuloara se može čuti da je taj izvještaj gotov, ali još nije objavljen, i da on potvrđuje optužbe protiv granične policije.

Hrvatska vlada se protivi njegovom objavljivanju, a hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova to opovrgava.

Nadležna komesarka Evropske komisije Ilva Johanson kaže da je do sada dobila mnogo sličnih izvještaja i da svaki pojedini slučaj mora da bude istražen. A hrvatski premijer Andrej Plenković je, kaže, prilikom njenih posjeta iskazao razumijevanje i obećao da će uspostaviti nezavisni mehanizam za praćenje poštovanja ljudskih prava na granici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here