23.06.2024.
HomeNovostiGUARDIAN OTKRIVA: Christian Schmidt u izvještaju upozorava da Bosni i Hercegovini prijeti...

GUARDIAN OTKRIVA: Christian Schmidt u izvještaju upozorava da Bosni i Hercegovini prijeti NOVI RAT

Kako piše ugledni „Guardian“, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, upozorio je da se naša zemlja nalazi u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma realna” mogućnost povratka sukoba.

Schmidt, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, u svom izvještaju Ujedinjenim nacijama, u koji je “Guardian” imao uvid, rekao je da bi, ako srpska strana formira sopstvenu vojsku, moglo da dođe do novog sukoba.

Guardian navodi da je Schmidt u svom prvom izvještaju, otkako je stupio na tu funkciju u augustu, upozorio je da se BiH suočava sa „najvećom egzistencijalnom prijetnjom u posljeratnom periodu“. U tekstu se navodi da je lider bosanskih Srba Milorad Dodik zaprijetio da će se povući iz institucija na državnom nivou, uključujući i iz nacionalne vojske, koja je izgrađena uz međunarodnu pomoć, u poslednjih četvrt vijeka, te da će rekonstituirati srpske snage.

Guardian dodaje da je Dodik 14. oktobra rekao da će natjerati bh. vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne i da, ako zapad pokuša vojno da interveniše, on ima „prijatelje“ koji su obećali da će podržati “Srpsku stvar”. Autor teksta u Guardianu pretpostavlja da je Dodik tom prilikom mislio na Srbiju i Rusiju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti