14.04.2024.
HomeNovostiGospić: Majka ostavila dijete na vrućini u zatvorenom autu, spasili ga građani

Gospić: Majka ostavila dijete na vrućini u zatvorenom autu, spasili ga građani

 

Jučer je u Gospiću bilo preko 30 stupnjeva. Njemica (26) ostavila je dijete, zaključala automobil i otišla. Dijete je završilo u bolnici, a majka na policiji koja još jedanput upozorava: Ne ostavljajte djecu u autu! Nedjelja oko 16 sati, u Gospiću je preko 30 stupnjeva.

Uznemireni građani zovu policiju da je na parkiralištu trgovačkog centra u Budačkoj ulici u zaključanom automobilu dijete koje pokazuje znakove klonulosti. Policija stiže brzo, ali dijete je već vani. Izvukli su ga građani

Dijete je u bolnici, a 26-godišnja majka, državljanka Njemačke, na kriminalističkom istraživanju. – Policija je dojavu zaprimila u 15:50 sati da je na parkiralištu trgovačkog centra u Budačkoj ulici u Gospiću u automobilu njemačkih nacionalnih oznaka zaključano dijete koje je pokazivalo znakove klonulosti uslijed visokih temperatura. Do dolaska policijskih službenika na mjesto događaja građani su iz vozila izvadili dijete.

Na mjesto događaja pozvana je hitna medicinska pomoć koja je nakon pružanja prve pomoći, zbog razvijenih simptoma toplinske iscrpljenosti prevezla dijete u gospićku bolnicu radi pružanja daljnje pomoći.

U tijeku je kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjom njemačkom državljankom, majkom djeteta – objavila je policija. U sat vremena u autu će biti  68°C! U proteklih 10 godina gotovo 750 djece umrlo je u zaključanim automobilima.

Godišnje u Americi umre tridesetak djece ostavljene u autima, koji u trenu postanu užareni. Samo sat vremena potrebno je da dijete umre od toplinskog udara, pokazalo je jedno istraživanje.

U parkiranom automobilu potrebno je 20 minuta da se temperatura podigne za 20°C. Ako je vanjska temperatura 40°C, u parkiranom autu će nakon sat vremena biti će 68°C. Ne ostavljajte djecu u autu! Policijska uprava ličko-senjska upozorava građane da ne ostavljaju djecu samu u vozilima jer posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje:

Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava. Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje.

Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

IZNIMNO JE VAŽNO OSVIJESTITI AUTOMATSKE RADNJE KOJE SMO SKLONI USVOJITI KROZ SVAKODNEVNU RUTINU:

Uvježbavanjem ”prisutnosti” izbjeći ćemo ulazak u mentalni proces automatizma. Prilikom ulaska u auto dobro je neko vrijeme obraćati pažnju na pokrete koje izvodimo.

Preporučuje se na bilo koji način mijenjati ustaljeno ponavljanje radnji (put odlaska na posao, redoslijed obavljanja radnji, ne izvoditi više radnji istovremeni i sl.)

Preporučuje se ostaviti stvari koje moramo uzeti prije izlaska iz auta na stražnjem sjedalu, kako ne bismo  izašli  iz auta bez pogleda na stražnje sjedalo.

 

 

vecernji.ba

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti