24.02.2024.
HomeNovostiGLAVOBOLJA ZBOG MINIMALCA: Dodik nasjeo na "trik" iz FBiH pa zapao u...

GLAVOBOLJA ZBOG MINIMALCA: Dodik nasjeo na “trik” iz FBiH pa zapao u probleme

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa predstavnicima Unije poslodavaca RS i Privredne komore, da u RS ostaje najniža plata od 900 KM.

“Tragamo za konkretnim privrednim djelatnostima i uslugama i onima koji bi mogli da imaju probleme u poslovanju. Moraće da dokazuju da imaju taj problem i država će sa njima te probleme rješavati”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je potrebno da se pronađe način da se pomogne onima koji imaju objektivne gubitke, ističući da je ključno pitanje privrede Republike Srpske kako podići produktivnost i tehnološki razvoj.

On je istakao da će pomoći u traganjima za rješenjima svima, kao što su drvna, tekstilna, industrija obuće gdje se zapošljava najveći broj radnika.

“Mi ne možemo da snosimo odgovornost za smanjene narudžbe iz inostranstva, ali možemo da pomognemo da ljudi ne izgube radna mjesta i da se firma ne dovede u problem”, naveo je Dodik.

Jasno je da je Dodik vrlo zabrinut i najavama poslodavaca u RS-u da će prebaciti svoje kompanije u entitet FBiH ukoliko ne dođe do dogovora s vlastima i ne vrati se stanje koje je bilo ranije i ukine odluka o povećanju minimalca na 900 KM, što je izazvalo buru među poslodavcima jer su vlasti izbjegle dogovor s poslovavcima te ih na taj način dovele u tešku situaciju.

Podsjetimo, sve je počelo najavom federalnog ministra Vojina Mijatovića da će minimalac u FBiH biti 1.000 KM, što se ispostavilo nemogućom misijom i političkim populizmom na koje je nasjeo Milorad Dodika kazavši nekoliko dana kasnije kako će minimalac u RS-u biti 1050 KM. No, i ta se najava pokazala neutemeljenom, te je odlučeno da minimalac u RS-u bude 900 KM nakon čega su uslijedila upozorenja poslodavaca da će premjestiti kompanije u FBiH jer više neće moći plaćati namete.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti