20.04.2024.
HomeNovostiGIKIL bez okolinske dozvole i milionskih ugovora

GIKIL bez okolinske dozvole i milionskih ugovora

Uz to što nema Nadzorni odbor, a samim tim ni mogućnost potpisivanja dugoročnih kupoprodajnih ugovora, lukavački GIKIL (Global Ispat koksna industrija Lukavac) nema ni okolinsku dozvolu za rad pogona za proizvodnju koksa i hemijskih proizvoda. Ovo je nedavno saopšteno iz Vlade Federacije BiH, koja je prihvatila informaciju federalnog Ministarstva okoliša o nemogućnosti izdavanja okolinske dozvole GIKIL-u.

Nebriga za okoliš

Razlog je, kako je navedeno, neispunjavanje standarda zaštite okoliša, neizvršenje mjera za smanjenje zagađenja okoliša i daljeg kontinuiranog zagađenja okoliša grada Lukavca, Tuzlanskog kantona i šire.

– Na osnovu okolišne dozvole od 24. januara 2012. godine, GIKIL je investirao 4.067.911 KM, iako je imao obavezu da u unapređenje tehnologije s ciljem reduciranja štetnog utjecaja na okoliš investira 111.354.000 KM. Na ovaj način je ovo privredno društvo pokazalo krajnju neozbiljnost kada je riječ o zaštiti okoliša i nepoštivanju prava ljudi na zdrav okoliš, život i imovinu, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Podsjetimo, nadležni federalni inspektori su krajem augusta 2018. donijeli rješenje o obustavi rada ovog privrednog subjekta i to nakon nekoliko uzastopnih ekoloških incidenata tokom kojih je došlo do izlijevanja štetnih materija u okoliš i rijeku Spreču.

Od tada do danas sudbina GIKIL-a i njegovih više od hiljadu radnika je svakim danom sve neizvjesnija. Radnici su zabrinuti, ali kažu da ipak sve ide po ustaljenom redu.

– Svih pet pogona nesmetano radi, plate se isplaćuju redovno i mi redovno obavljamo svoje obaveze. Vrijeme je da i drugi rade ono što su njihove obaveze kada govorimo o poslovanju GIKIL-a. Onog dana kad plata prvi put ne bude isplaćena, mi ćemo reći svoje i sve će biti jasno, kazao nam je Mirsad Imamović, prvi čovjek Sindikata GIKIL-a.

A koliko je taj dan daleko, teško je procijeniti, mada se čini da je sve bliže. GIKIL kao jedan od najvećih zagađivača trenutno radi bez okolinske dozvole, te praktično svakog dana federalni inspektori mogu ponovo zabraniti rad fabrici.

Da stvar bude gora, i isporuke koksa i drugih proizvoda iz GIKIL-a su sve neizvjesnije, jer nema ko potpisati dugoročne, a samim tim i povoljnije ugovore za GIKIL. Članovi Nadzornog odbora društva u nekoliko navrata su hapšeni i protiv njih je već podignuta optužnica, kojom se terete za organizovani kriminal i nanošenje finansijske štete od najmanje 20 miliona KM. Članovi Nadzornog odbora su posljednji put izabrani u septembru prošle godine, ali je Sud zabranio njegovo konstituisanje i rad, nakon čega su uslijedila hapšenja. Od tada do danas GIKIL praktično nema nadzorni odbor, a kad će on biti izabran, u ovom trenutku nije poznato.

Sudska zabrana

Članove NO bira Skupština društva, koju čine svi vlasnici kapitala GIKIL-a. U ovom trenutku su to KHK u stečaju, kao pravni sljednik državnog preduzeća KHK-a, te likvidator britansko-indijske kompanije GSHL. Iako je likvidator dostavio dokumentaciju sudu, predstavljajući se kao jedini pravni sljednik GSHL-a, do održavanja nove sjednice Skupštine će doći tek po okončanju sudskog procesa u kojem je sud privremeno zabranio provođenje odluka prošlog saziva Skupštine i konstituisanje NO.

Piše: MIREN ALJIĆm Oslobodjenje

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti