18.05.2024.
HomeSvijetGenocid na "pola radnog vremena": Izrael će svakog dana na četiri sata...

Genocid na “pola radnog vremena”: Izrael će svakog dana na četiri sata pauzirati napade na Gazu

Bijela kuća je saopćila da će Izrael započeti sa svakodnevnim četverosatnim pauzama u napadima u sjevernoj Gazi

“SAD razumije da će Izrael početi provoditi četverosatne pauze u područjima sjeverne Gaze svaki dan”, rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Rekao je da će najava biti objavljena tri sata prije.

“Izraelci su nam rekli da neće biti vojnih operacija u ovim područjima tokom trajanja pauze i da taj proces počinje danas”, dodao je.

Podsjetimo, ranije je izraelska vojska rekla da “postoje taktičke, lokalne pauze za humanitarnu pomoć za civile u Gazi”, te jasno dala do znanja da “nema prekida vatre”.

U Gazi je od 7. oktobra poginulo više od 10.000 civila od toga najviše djece i žena, a Izraelci kontrolišu i humanitarnu pomoć koja stiže Palestincima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbio je dogovor o petodnevnom prekidu vatre s palestinskim grupama u Gazi u zamjenu za oslobađanje nekih talaca koji su držani na tom području, prema izvorima upoznatim s pregovorima, piše The Guardian.

Izvori su rekli da je izraelski premijer odbacio dogovor u ranim pregovorima nakon što su pripadnici Hamasa organizovali upad bez presedana na izraelski teritorij 7. oktobra, ubivši procijenjenih 1400 ljudi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti