14.06.2024.
HomeSvijetBelgija traži žestoke sankcije protiv Izraela i najavljuje priznanje Palestine

Belgija traži žestoke sankcije protiv Izraela i najavljuje priznanje Palestine

Potpredsjednica belgijske vlade pozvala je u srijedu belgijsku vladu da usvoji sankcije protiv Izraela i istraži bombaške napade na bolnice i izbjegličke kampove u Gazi.

“Vrijeme je za sankcije protiv Izraela. Kiša bombi je nehumana,” rekla je Petra De Sutter za novine Nieuwsblad. “Jasno je da Izrael ne mari za međunarodne zahtjeve za prekid vatre”, rekla je ona.

De Sutter je rekala da bi Evropska unija trebala odmah suspendovati svoj sporazum o pridruživanju s Izraelom, koji ima za cilj bolju ekonomsku i političku saradnju, prenosi Reuters.

Ona je također rekla da treba provesti zabranu uvoza proizvoda sa okupiranih palestinskih teritorija i zabraniti ulazak u EU nasilnim naseljenicima, političarima, vojnicima odgovornim za ratne zločine.

Istovremeno, rekla je, Belgija bi trebala povećati sredstva za Međunarodni krivični sud u Hagu kako bi istražio bombaške napade i istovremeno smanjito priliv novca Hamasu.

“Ovo je teroristička organizacija. Teror košta i moraju postojati sankcije kompanijama i ljudima koji daju novac Hamasu,” rekla je De Sutter. Kako rat ulazi u drugi mjesec, zvaničnici UN-a i zemlje G7 pojačali su apel za humanitarnu pauzu u neprijateljstvima kako bi pomogli u ublažavanju patnji u Gazi, gdje su zgrade sravnjene s zemljom, a osnovne zalihe ponestaju. Palestinski zvaničnici kažu da je više od 10.000 ljudi ubijeno, od čega 40% djece.

Caroline Gennez, belgijska ministrica razvojnu saradnju, izjavila je da njena vlada razmatra priznanje države Palestine, javlja Al Jazeera.

Govoreći za Al Jazeeru, Gennez je rekla da je to neophodno za postizanje mira na duži rok.

Ona je također pozvala izraelsku vladu omogući protok više humanitarne pomoći na graničnim prijelazima Beit Hanoon, koji Izrael naziva Erez, i Karem Abu Salem, koji Izrael naziva Kerem Shalom.

“Uobičajenog dana prije 7. oktobra, bilo je 500 kamiona potrebnih za snabdijevanje onim što je potrebno (ljudima u Gazi)”, rekla je ona, napominjući da je “samo 600 kamiona” prošlo preko prelaza Rafah s Egiptom od početka rata .

Gennez je također rekla da belgijska vlada obećava dodatna dva miliona eura za humanitarnu pomoć Palestini i pet miliona eura za Međunarodni krivični sud.

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti