27.05.2024.
HomeNovostiGdje je završilo 300 miliona KM za borbu protiv korone

Gdje je završilo 300 miliona KM za borbu protiv korone

I dok svakodnevno medicinski radnici upozoravaju na mogući kolaps zdravstva, kantonima u Federaciji Bosne i Hercegovine doznačena su sredstva za borbu s pandemijom. Iz Federalnog štaba Civilne zaštite kažu da je Vlada izdvojila 300 miliona KM. Međutim, postavlja se pitanje gdje je taj novac završio i da li se trošio transparentno.

Novac građana Federalna vlada dodijelila je na raspolaganje kantonima. Iz Federalnog štaba CZ poručuju kako će kantoni morati pravdati svaku utrošenu konvertibilnu marku.

“Još nisu izišli rokovi za pravdanje tih sredstava. Ta sredstva će se trebati opravdati i tačno će se znati na što su se potrošila. Kada kažemo 300 miliona onda imamo direktnu podršku zdravstvenim ustanovama, direktne podrške zavodima za javno zdravstvo, kantonima i općinama za opremanje i dopremanje tih kapaciteta”, kaže Jelka Milićević, komandantica Federalnog štaba Civilne zaštite.

Dio novca od 300 miliona dobio je najmnogoljudniji kanton u Federaciji – Tuzlanski. Premijer Denijal Tulumović ističe da skoro 40 miliona KM, koliko je dobio kanton, planirano je za oporavak privrede. Navodi da je do sada potrošeno 19 miliona i ostalo je još 20 miliona..

“Do našeg Kantona je došlo 39 miliona KM. Privrednom razvoju i pandemiji. To je sve, nema ništa više. Ono što je išlo u humanitarnom dijelu to je zaobilazilo kantonalnu Vladu. To je išlo direktno prema instituciji Kliničkog centra. A mi kao Vlada smo im isto nešto pomagali”, navodi Tulumović.

Jedan milion i 300 hiljada KM Vlada TK dala je za pomoć zdravstvenih ustanova u ovom Kantonu iz prethodnog budžeta, tvrdi Tulumović, te su nedavno također izdvojili 500 hiljada maraka za nabavku testova. S druge strane na početku pandemije na računu sredstava posebne naknade Federalne uprave civilne zaštite bilo je nešto više od 23 miliona KM. Danas skoro 15,5 miliona manje.

“Stanje na jučerašnji dan podračuna posebne naknade iznosi 7.513.410 KM”, otkriva Mustafa Kadirbegović, v.d. direktora FUCZ-a.

Sa računa posebne naknade kupljeni su još uvijek neupotrebljeni respiratori. Početkom naredne sedmice očekuje se verifikacija 16 respiratora koji su danas montirani u Univrzitetskom kliničkom centru Sarajevo. Isti su instalirani na UKC Tuzla. o nastavku borbe protiv pandemije federalni premijer 18. novembra razgovarat će sa premijerima svih kantona u Federaciji.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti