14.06.2024.
HomeNovostiEsad Bajtal: Politike su pokrale sve dosadašnje izbore, i ove će

Esad Bajtal: Politike su pokrale sve dosadašnje izbore, i ove će

Lokalni izbori u većem dijelu BiH održat će se u nedjelju, 15. novembra, a predizborni period obilježen je brojnim nepravilnostima.

Afere su se vezale za njihovu pripremu, počinjući od problema finansiranja, preko štampanja glasačkih listića, pa sve do ukradenih ličnih podataka hiljada građana koji su bez njihovog znanja prijavljeni za glasanje izvan BiH.

Manje od sedmicu do izbora nepoznato je hoće li općine i gradovi uspjeti osigurati adekvatne prostorije za glasanje, a kako bi se omogućilo poštivanje epidemioloških mjera. Na ovo su upozorili i iz Koalicije „Pod lupom“, ističući da će se taj razlog koristiti za protjerivanje posmatrača s biračkih mjesta.

Politički analitičar Esad Bajtal za „Avaz“ je kazao da etnodemokratija koju imamo u BiH nije prava demokratija.

– Demokratija ne može praviti razlike među ljudima, to su radili fašisti. Ovo što mi danas živimo je posljedica autističnih politika. Takve autistične i nedemokratske politike su falsificirale sve dosadašnje izbore, a na dobrom su putu da to urade i na ovim lokalnim, koji su za nekoliko dana – poručio je Bajtal.

Dodao je da s ovakvim politikama mi nemamo šansu da stvorimo demokratiju.

– Ovakve politike su spremne na svaki oblik prevare, zloupotrijebit će i ovu zdravstvenu krizu koja je nastala zbog pandemije koronavirusa. Kao što su je već finansijski zloupotrijebili, dok mi čamimo po svojim sobama.

Stjerali su nas, izbacili su nas iz javnog prostora. Iskoristit će ovaj trenutak da s birališta istjeraju sve one koji mogu smetati, učinit će da kontrola bude što manja, a da sloboda manipulacije glasačkim listićima bude što veća – naglasio je Bajtal.

Kaže da oni niti znaju, niti hoće drugačije, jer je jedan cilj – ostati na vlasti.

– Oni vladaju, a ne rukovode društvom. U njihovim glavama nema građana, postoje samo njihovi i naši i za to ne polažu račune.

Otvoriti oči

Ljude treba pozvati da glasaju, ali da pritom dobro otvore oči. Tamo gdje etnopolitika laži slovi kao jedina istina, s njom i pod njenom dominacijom pokopana je svaka perspektiva društva. Koga birati, a za koga ne glasati, to je pitanje – kazao je Bajtal.

Vladaju sa svega 15-20 posto glasova

– Naš problem je što mi nemamo birače, već glasače, a oni glasaju po komandi onih kojima pripadaju. Ključna stavka demokratije su birači, dakle ljudi koji biraju na osnovu programa, a ne pritiska, ucjena, zaposlenja itd. Tu je naš problem. Pošto nisu svi spremni da se odreknu biračkog prava, onda imamo veliku apstinenciju od 40 do 60 posto. Izlaze samo glasači, a matematika je pokazala da oni vladaju sa svega 15-20 posto glasova – pojasnio je Bajtal.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti