24.02.2024.
HomeNovostiGdje je novac: Igra živaca sa isplatama budžetskim korisnicima u Banjaluci

Gdje je novac: Igra živaca sa isplatama budžetskim korisnicima u Banjaluci

Korisnici socijalnih davanja, zaposleni u gradskoj upravi, studenti, srednjoškolci, poljoprivrednici i korisnici subvencija za vrtiće u Banjaluci. Svi oni čekaju da im se isplate pare iz gradskog budžeta za kraj prošle godine.

Iako su sredstva za ove namjene bila predviđena budžetom za 2023. godinu, u kasi ih nema.

Dosadašnja praksa za zaposlene u Gradu Banjaluka bila je da im se 5. januara isplaćuje decembarska plata, uoči pravoslavnog Božića. Zakonski rok za isplatu plata je do 15. u mjesecu.

No, šanse da im se uplati novac u petak, 5. januara, su mininalne, sudeći po izjavama koje u proteklih nekoliko dana daje banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, inače kadar opozicione Partije demokratskog progresa.

To je ponovio i na konferenciji za novinare 4. januara tražeći još jednom održavanje Skupštine grada na kojoj bi se usvojio rebalans bužeta i time bile isplaćene plate i naknade za oko 11.000 budžetskih korisnika.

Međutim, u tome ga ne podržava predsjednik Skupštine, Ljubo Ninković, kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koji je istog dana održao konferenciju za novinare. On je izjavio kako gradonačelnik želi rebalans, jer je “nenamjenski potrošio novac iz budžeta”.

Većinu u gradskoj skupštini ima SNSD. Njihov i mandat gradonačelnika ističe u oktobru ove godine kada bi u Bosni i Hercegovini trebali da budu održani lokalni izbori.

I dok traju politička prepucavanja, budžetski korisnici poručuju kako ih zanima jedino isplata novca.

Ko sve čeka budžetska sredstva?

Iz Budžeta grada Banjaluka isplaćuju se naknade za tuđu njegu i pomoć, prevoz i ličnu invalidninu licima sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju.

Na novac za stipendije čekaju studenti i srednjoškolci, poljoprivredni proizvođači, ali i roditelji koji dobijaju subvenciju od 60 maraka (oko 30 evra) za upis djece u privatne vrtiće.

U Banjaluci je oko 5.500 korisnika socijalnih davanja, a mnogi od njih su u teškoj situaciji, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Danijela Zeljaja, majka djevojčice sa poteškoćama u razvoju.

“Prijevoz (naknada) kasni već četiri mjeseca. Tuđa pomoć i njega nije primljena ni za novembar. Ovdje imamo samohranih roditelja. Imamo i osoba sa invaliditetom koji su nezaposleni, koji žive od socijalnih primanja i čija je egzistencija dovedena u pitanje”, istakla je Zeljaja.

U prosjeku iznos naknada za tuđu njegu i pomoć, prevoz i ličnu invalidninu iznose oko 400 maraka (oko 200 evra), u zavisnosti od stepena invaliditeta ili ometenosti u razvoju.

I Ivona Šukić, koja ima dijete sa poteškoćama u razvoju kaže za RSE da je to mnogim roditeljima jedini izvor prihoda.

“Ja imam, možda, sreću da radim pola radnog vremena, ali puno roditelja nema mogućnost da radi. Zavise, nažalost, od te tuđe njege i pomoći i invalidnine i to im je jedino primanje u mjesec dana”, poručila je Šukić.

Zbog nezadovoljstva sadašnjom situacijom svakodnevno mirno protestuju pred zgradom gradske uprave.

Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke u razgovoru sa roditeljima djece sa smetnjama u razvoju na protestima 4. januara 2024.
Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke u razgovoru sa roditeljima djece sa smetnjama u razvoju na protestima 4. januara 2024.

Osobe sa invaliditetom i roditelji djece sa poteškoćama u razvoje ističu kako ih ne interesuju odnosi skupštinske većine i gradonačelnika, već da žele ono što je predviđeno za njih budžetom.

“Mi tražimo samo ono što nam pripada. U budžetu su bile pare koje su odobrene za ovu djecu. Kako su one nestale, da li je bila neka relokacija, nas to ništa ne interesuje. Samo hoćemo ono što pripada ovoj djeci i ovim roditeljima”, kaže Aleksandar Kljajić, roditelj dječaka sa autizmom.

Istovremeno, Centar za socijalni rad Banjaluka nadležan je za isplate svih socijalnih davanja na teritoriji tog Grada. U saopštenju za javnost ističu da im nije doznačeno dovoljno novca za isplatu. Za to krive gradonačelnika Stanivukovića.

“Centar za socijalni rad Banjaluka zatražio je od Grada 5.2 miliona maraka (oko 2,6 miliona evra) za tuđu njegu i pomoć za budžet za 2023. godinu. Gradonačelnik je odobrio oko 4,3 miliona evra (oko 2,7 miliona evra). Evidentno je da je odobreno skoro milion manje”, navodi se u saopštenju.

Ističu i da je od Centra zatraženo smanjenje budžeta na šta nisu pristali, te da nisu bili uvršteni u rebalans budžeta u martu.

Upitne plate radnika za decembar

U Gradskoj upravi djeluju dva sindikata radnika. U manjinskom Sindikatu uprave smatraju da su sredstva za plate potrošena zbog povećanja broja radnika koji nisu planirani budžetom.

Vladimir Pudar, potpredsjednik ovog sindikata kaže za RSE da sredstva za njihove plate nisu bila ukalkulisana u budžet.

“Jednostavno, sa velikim prilivom novih radnika za koje nisu bila projektovana sredstva, moralo je da se potroši iz onih sredstava koja su predviđena za isplate plata postojećih radnika”, smatra Pudar.

Ukoliko se do zakonskog roka za isplate plata, najavili su moguće obustave rada i štrajk.

Šta je prethodilo sadašnjem stanju?

Budžet Banjaluke za 2023. godinu usvojen je krajem decembra 2022. godine u iznosu od 186 miliona maraka (oko 93 miliona evra).

U martu je napravljen rebalans kojim je budžet povećan na više od 213 miliona maraka (oko 106,5 miliona evra). Povećanje je urađeno najviše zbog kreditnog zaduženje i sredstava potrebnih za završetak sportskog centra gdje je održan teniski ATP turnir porodice Đoković.

Nakon toga banjalučki gradonačelnik je tražio novi rebalans budžeta u septembru prošle godine. Od tada skupštinska većina nije željela da zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o tome.

Ovim rebalansom budžet za 2023. bi trebao biti povećan na preko 234 miliona maraka (oko 117 miliona evra).

Stanivuković tvrdi da novca na računu Grada ima oko devet miliona maraka, ali da se ne može rasporediti bez rebalansa budžeta.

“Pronašli smo novac koji je potreban, što je najvažnije. Predložili smo dokument koji predviđa da se ovim ljudima to isplati”, rekao je Stanivuković na konferenciji za medije 4. januara.

Istovremeno, SNSD ističe da je već usvojen budžet za 2024., i traži od Stanivukovića da dostavi podatke o dosadašnjem trošenju novca na projekte koji nisu obuhvaćeni budžetom za 2023. godinu.

“Analizom za devet mjeseci konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta ustanovili smo 3.5 miliona [maraka] takvih stavki koje su potrošene mimo budžeta”, ističe Ninković.

Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banja Luka na konferenciji za novinare, 4. januara 2024. u Banjaluci.
Ljubo Ninković, predsjednik Skupštine grada Banja Luka na konferenciji za novinare, 4. januara 2024. u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, nemoguće je uraditi rebalans budžeta za 2023., jer je počela fiskalna 2024. godina.

“Prosto, nemoguće je uraditi rebalans u ovoj godini za prošlu. Moguća je realokacija sredstava, ali je Stanivuković i tu uradio više od 100 realokacija mimo odobrenja skupštinske većine”, tvrdi Ninković.

Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta za čitavu godinu još nije urađen.

Šta kaže zakon?

U Zakonu o budžetskom sistemu Republike Srpske rebalans budžeta se spominje u članu 35. u kojem se ne navode rokovi do kada je moguće uraditi rebalans budžeta.

U stavu 1 ovog zakona se ističe i da se “Rebalansom budžeta vrši usklađivanje budžetskih sredstava i izdataka na nižem, višem ili istom nivou”.

U stavu 2 pojašnjava se da se rebalans sprovodi po identičnom postupku, kao i donošenje budžeta.

Na web stranici Gradske uprave objavljen je i izvještaj o trošenju budžetskog novca za prvih devet mjeseci prošle godine. Navodi se da su izdaci za lična primanja zaposlenih, koji primaju plate iz gradskog budžeta, iznosili 36,8 miliona maraka, što je za 3,5 miliona više u odnosu na isti period prošle godine.

Povećan je i broj zaposlenih za 50, u odnosu na 2022.

Posebno se navodi da su izdaci za bruto plate u Gradskoj upravi veći za 5,3 odsto, a u Centru za socijalni rad za 3,7 odsto, te da “ukoliko se nastavlja istom dinamikom realizacije, za 2023. godinu nedostaju planirana sredstva za ove namjene”.

Upozoreno je i da nedostaje skoro dva miliona maraka za na ime socijalne zaštite.

Piše: Gojko VEselinović / RFE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti