24.02.2024.
HomeSvijetAmerički zvaničnik podnio ostavku zbog Bidenovog podržavanja Izraela, u novembru je 1...

Američki zvaničnik podnio ostavku zbog Bidenovog podržavanja Izraela, u novembru je 1 000 zvaničnika USAID-a potpisalo otvoreno pismo za hitan prekid vatre u Gazi

Visoki zvaničnik američkog ministarstva obrazovanja podnio je ostavku, navodeći način na koji se predsjednik Joe Biden bavi sukobom u Gazi, s obzirom da broj ubijenih u ratu i dalje raste.

Također je 17 djelatnika Bidenove kampanje za reizbor objavilo upozorenje u anonimnom pismu da bi aktuelni predsjednik mogao izgubiti glasače zbog tog pitanja.

Tariq Habash, specijalni pomoćnik u Uredu za planiranje, evaluaciju i razvoj politike ministarstva obrazovanja, u pismu ministru Miguelu Cardoni, naveo je kako više ne može šutjeti.

“Ne mogu šutjeti dok ova administracija zatvara oči pred zločinima počinjenim nad nevinim palestinskim životima, u onome što su vodeći stručnjaci za ljudska prava nazvali genocidnom kampanjom izraelske vlade”, napisao je Habash.

Habash, palestinski Amerikanac i stručnjak za studentski dug, imenovan je na početku Bidenovog predsjedničkog mandata u okviru jačanja stručnosti odjela ministarstva za studentske kredite.

Sedamnaest anonimnih djelatnika Bidenove kampanje za reizbor, u pismu objavljenom na Mediumu, pozvali su Bidena da pozove na prekid vatre u Gazi.

“Osoblje kampanje ‘Biden za predsjednika’ svjedoči kako volonteri masovno odustaju, a ljudi koji su decenijama glasali za demokrate osjećaju se nesigurnim i da će to učiniti prvi put ikada, zbog tog sukoba”, napisali su uposlenici u pismu.

Bidenov predizborni tim nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Portparol State Departmenta Matthew Miller kazao da SAD nisu primijetile djela u Gazi koja predstavljaju genocid. Njegova izjava predstavlja odgovor na postupak koji je pokrenula Južna Afrika pred Međunarodnim sudom pravde zbog izraelskih vojnih operacija u Gazi.

Izrael je također negirao tvrdnje o genocidu u Gazi.

Josh Paul, bivši službenik State Departmenta, dao je ostavku u Bidenovoj administraciji u oktobru u znak protesta zbog, kako je rekao, “slijepe podrške” administracije Izraelu.

U novembru je više od 1.000 zvaničnika Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), dijela State Departmenta, potpisalo otvoreno pismo pozivajući Bidenovu administraciju da apeluje na hitan prekid vatre.

Izraelsko bombardovanje sravnilo je veći dio gusto naseljene enklave, ostavljajući većinu stanovnika Gaze bez krova nad glavom, a prijeti i glad, prenosi Reuters.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti