21.06.2024.
HomeSportNa raspalom Tušnju, rađa se Evropska Sloboda

Na raspalom Tušnju, rađa se Evropska Sloboda

 

Tri kola i tri pobjede na otvaranju prvenstva nešto je što navijači Slobode do sada nisu doživjeli u bh. fudbalskom takmičenju, ali ni u okviru Prve savezne lige bivše države.

Međutim, cijeli utisak i lijepu sportsku priču kvari dom Slobde na adresi Rudarska br.2 odnosno stadion Tušanj koji se nalazi u sve lošijem stanju i predstavlja prijetnju za živote i zdravlje ljudi.

Podsjetimo, angažmanom Udruženja građana ‘Prijatelji FK Sloboda’ a u saradnji sa FK Sloboda uoči nove fudbalske sezone Premijer lige BiH izrađena je vizuelna prezentacija na kojoj je prikazan historijat FK Sloboda kojom je ukrašena nepostojeća odnosno tzv. istočna tribina čija je izgradnja pompezno bila najavljena u više navrata.

Međutim, sve se završilo postavljanjem nekoliko šipova (obećanje ludom radovanje, reklo bi se) iako se tada tvrdilo kako su sredstva za ovu namjenu obezbijeđena.

Da li će klub koji je regionalno poznat i koji ima stogodišnju tradiciju ikada svoje domaće utakmice igrati na modernom stadionu prije svga uslovnom pitanje je na koje ni vidovnjaci vjerovatno nemaju odgovor u ovom trenutku.

Nažalost već smo se pomirili s činjenicom da smo kao ljubitelji fudbala u Tuzli izmanipusliani nizom obećanja kako će se Tušanj biti moderna sportska ustanova.

Međutim, teško nam se pomiriti s činjenicom da i ono što neki nazivaju stadionom odnosno tribinom to sve manje jesu.

Zbog sigurnosti, svih nas koji redovno dolazimo na sve domaće utakmice Slobode, zbog brojnih roditelja koji sa malom djecom takođe dolaze gledati neku novu Slobodu koja korača ka Evropskim takmičenjima dužni smo javnosti prikazati fotografije stadiona Tušanj i skrenuti pažnju nadležnim na moguće posljedice koje se mogu dogoditi ukoliko se HITNO ne poduzme nešto konkretno po ovom pitanju.

Teren je uslovan za igru samo tokom ljetnih mjeseci, a tribine su u potpunosti neuslovne. Ispucali zidovi, urušene stepenice i željezna armatura koja ugrožava sigurnost posjetitelja Tušnja samo su nekoliko vidljivih detalja.

Tuzlanska Sloboda, lider Premijer lige Bosne i Hercegovine, igra na jednom od najstarijih stadiona na Tušnju koji je izgrađen davne 1957. godine, a od tada nije doživio značajniju adaptaciju.

UG Prijatelji FK Sloboda

 

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti