20.04.2024.
HomeNovostiFormiran policijski tim za pojačanu kontrolu nezakonitih migracija

Formiran policijski tim za pojačanu kontrolu nezakonitih migracija

Direktor Granične policije (GP) BiH Zoran Galić i pomoćnik za organizaciju i operacije Dragan Kulić razgovarali su u srijedu u Zvorniku sa komandirom jedinice GP Zvornik Muamerom Fazlagićem o mjerama koje je potrebno poduzeti kao odgovor na pritisak ilegalnih migranata.

Na sastanku se razgovaralo o stanju na državnoj granici s naglaskom na istočnu granicu, te je istaknuto kako se priljev ilegalnih migranata očekuje na proljeće, saopćeno je iz Granične policije BiH. Konstatirano je kako je u 2019. godini na području Zvornika odvraćeno 6.006 migranata, što je 25 posto više u odnosu na 2018. godinu.

U ilegalnom prelasku državne granice na tom području otkriveno je 311 osoba u 2019., što je za 60,73 posto manje u odnosu na 2018. godinu.

Statistički podaci pokazuju kako je neophodno pojačati mjere na području istočne granice te je iz navedenih razloga formiran iskusni tim policijskih službenika Granične policije BiH koji djeluje s ciljem pojačane kontrole nezakonitih migracija. U saopćenju se dodaje kako se policijski službenici Granične policije BiH svakodnevno susreću s problemima, poput nedostatka ljudstva i opreme, te da im podršku u otkrivanju ilegalnih migranata cijelo vrijeme pružaju pripadnici kantonalnih i entitetskih ministarstava unutarnjih poslova.

Policijski službenici Granične policije BiH ulažu maksimalan napor kako bi spriječili nezakonit prelazak državne granice, ali isto tako kontinuirano realiziraju ophodnje, nadzor i promatranje, prikupljaju obavještajno-sigurnosne podatke, postavljaju zasjede i nadzorne punktove i realiziraju mješovite ophodnje uz zajedničku državnu granicu BiH sa susjednim zemljama, stoji u saopćenju.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti