19.05.2024.
HomeNovostiFikretovi "respiratori" iz malinjaka neispravni u Goraždu, hoće li biti ispravni kod...

Fikretovi “respiratori” iz malinjaka neispravni u Goraždu, hoće li biti ispravni kod “Seke” u Sarajevu?

Nakon problema sa instalacijom i puštanjem u rad dva respiratora koja je za potrebe zdravstvenog sistema Federacije BiH prije pola godine uvezla “Srebrena malina”, proces se danas nastavlja s 16 uređaja na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Kao i u Goraždu instalaciju uređaja radit će sarajevski “Dre Medical”, koja je sestrinska firma kompanije “Profesional Medic” koja se javila na poziv Federlne uprave za civilnu zaštitu (FUCZ). Testiranje respiratora obavlja ovlaštena labiratorija “Verlab” iz Sarajeva.

Kao što smo već pisali, oba respiratora namijenjena Goraždu, jučer se pokazalo, bila su neispravna. To je za naš portal jučer potvrdio Almir Badnjević, direktor laboratorije Verlab koja obavlja testiranje respiratora.

Kada je respirator instaliran i kad smo počeli testiranje, ustanovljeno je da su izmjereni parametri iznad svih dozvoljenih granica, odnosno da greške odstupaju izvan zakonom predviđenih dozvoljenih odstupanja, rekao nam je Badnjević.

Zbog tih parametara iz Verlaba ističu da je respirator neupotrebljiv.

– Razloga za to može biti više fabrička greška ili može biti pogrešno podešavanje, ali te probleme mora da riješi serviser, kazao nam  je direktor Verlaba.

Podsjećamo, Federalna uprava civilne zaštite je putem firme Srebrena malina nabavila 100 respiratora koji su plaćeni 10,5 miliona KM.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti