13.04.2024.
HomeNovostiUoči izbora u Srebrenici: Da li je na sceni izborni inžinjering?

Uoči izbora u Srebrenici: Da li je na sceni izborni inžinjering?

Na sceni je sistemski izborni inžinjering entiteta Republika Srpska i države Srbije, kako bi SNSD sačuvao mjesto načelnika u Srebrenici- tvrde iz Inicijative “Moja adresa Srebrenica”, piše N1…

SNSD sve odbacuje prebacivši odgovornost na svoje protukandidate. Podaci državnih institucija pokazuju da je u 2020. godini za 429 osoba iz Srbije izvršen naknadni upis u državljanstvo BiH.

U Srebrenici su vidljivi automobili sa srbijanskim tablicama. A ovo je red osoba ispred policijske stanice. Prema tvrdnjama Inicijative “Moja adresa Srebrenica”, ovo su osobe iz Srbije koje su došli netom pred izbore ostvariti biračko pravo u BiH.

Imamo i službena vozila iz Srbije koja dovoze ljude, a institucije Srebrenice su se stavile na raspolaganje da u roku od jednog dana upišu osobu, dakle donesu odluku o upisu u matičnu knjigu državljanja. A policija radi do 8-9 navečer, kako bi oni koji dolaze dobili ličnu kartu i učestvovali na izborima”, ispričao je Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice.

Izborni inžinjering projektovan u Srbiji i enitetu Republika Srpska kako bi se na vlasti u Srebrenici zadržao Mladen Grujičić smatra bivši načelnik Ćamil Duraković i dodaje da su ponavlja isti scenarij iz 2016. godine. Stanovnici Srebrenice umorni su kažu od stalne politizacije.

SNSD Srebrenice odbacuje sve optužbe. Poručuju da je sve po zakonu i da se dokumenti ne mogu dobiti za jedan dan, nego za najviše 20 dana.

“Sve što se radi, radi se u skladu sa zakonima koji su propisani. Nema nikakvog pritiska iz Srbije, jer dolaze državljani koji imaju ovdje imovinu. Nema nikakvog inžinjeringa. Inžinjerig je bio u septembru kada je 296 Bošnjaka došlo iz Federacije i prijavilo se u Srebrenicu koji nemaju nikakve veze sa Srebrenicom”, kazao je Radomir Pavlović, predsjednik SNSD Srebrenica.

Podaci Ministarstva civilnih poslova BiH pokazuju da je u 2020. godini izvršen naknadni upisu državljanstvo BiH za 1.112 lica. Od ovog broja najviše lica rođeno je u Srbiji – njih 429. Suljo Čakanović povratnik u Srebrenicu i kandidat na lokalnim izborima ističe da MUP RS ne postupa podjednako prema Bošnjacima i Srbima.

“Prije nego sam dobio poziv policija je provjeravala moju kuću i provjeravala da li ima tih momaka koji su prijavljeni na moju adresu da li su tu. Nakon toga sam dobio poziv i otišao sam u policijsku stanicu dati izjavu. Ljudi srpske nacionalnosti također prijavljuju na svoje adrese ali imam utisak da na njihove adrese ne ide policija. Niti se pozivaju da daju izjave u MUP-u”, naglasio je Suljo Čakanović, Izborni štab “Moja adresa Srebrenica”

“Kada su to isto radile ove bošnjačke partije okupljene oko kolacije za Srebrenicu, tada je MUP RS-a na sve načine vršio opstrukcije prijavljivanja glasača. Danas MUP RS-a je saučesnik i to jasno pokazuje kakva se politika provodi”, rekao je Avdo Avdić, novinar portala Istraga.ba

Inicijativa “Moja adresa Srebrenica” u svom saopštenju tvrdi da su “Bošnjaci zaprepašteni ponovom okupacijom iz Srbije” i da se je samo u oktobru ove godine nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska u knjigu državljana BiH po skraćenoj preoceduri upisano 115 lica, koja nemaju nikakve veze sa Srebrenicom. Sve bi u konačnici moglo dovesti do sumnje u izborne rezultate narednog mjeseca navode u Inicijativi.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti