13.04.2024.
HomeNovostiFahrudin Solak u martu dodijelio posao od skoro 600 hiljada KM firmi...

Fahrudin Solak u martu dodijelio posao od skoro 600 hiljada KM firmi svog advokata

 

Federalna uprava civilne zaštite je 3. marta ove godine dodijelila posao vrijedan 588.300 KM bez PDV-a preduzeću KM Trade doo iz Visokog čiji je jedan od osnivača Solakov advokat Kadrija Kolić.

 

KM Trade bio je jedini ponuđač u procesu nabavke sredstava i opreme Federalnoj specijaliziranoj jedinici za ispumpavanje vode pumpama velikog kapaciteta i to 3
mobilne pumpe visokog pritiska s pratećom opremom.

Radi se o poslovnom subjektu iz Visokog koji je registrovan kao društvo za proizvodnju, trgovinu i usluge, a kao osnivači se s kapitalom od po 5.000 KM navode pomenuti Kolić i Nihad Mašić.

 

U vezi s ovim smo kontataktirali Kolića koji kaže da nije upućen u sam posao iz marta 2020. godine.

“Ne znam o čemu pričate, postoji menadžment kompanije koji radi svoj posao.To je ozbiljna kompanija”, kazao je on napomenuvši da je s KM Trade vlasnički povezan već 21 godinu.

KM Trade se i ranije pojavljivao kao ugovorna strana u procesima javnih nabavki Federalne uprave civilne zaštite. U 2014. godini preko Kolićeve firme sklopljena su dva ugovora ukupne vrijednosti 633.500 KM, a radilo se o nabavci mašine za deminiranje i tri QUAD vozila s prikolicom za sve terene.

 

Ugovore s FUCZ-om kompanija iz Visokog kroz različite vidove javnih nabavki dobija i u narednim godinama, a ukupno one iznose oko 1,3 milona KM.

Federalna uprava civilne zaštite trenutno je predmet istraga koje predvodi Tužilaštvo BiH, a gdje se naglasak stavlja na uvoz respiratora iz Kine koje je za FUCZ nabavio preko kompanije Srebrena malina u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Solaka u tom procesu zastupa advokat Kadrija Kolić.

 

Posljednji revizorski izvještaj Federalne uprave civilne zaštite je iz 2014. i od tada više nijedan izvještaj nije proveden. Trenutno se radi revizija za 2019. godinu, dok za prethodne godine revizija nije urađena. Također treba istaći da dvije godine ne postoji parlamentarna komisija koja je odgovorna za rad Ureda za reviziju institucija. Tek sada nakon što je Federalna uprava civilne zaštite dospjela u žižu javnosti u vezi s nabavkom respiratora iz Kine, zakonodavni organ Federacije se aktivnije uključio i traži detaljne izvještaje o poslovanju te javne institucije.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti