Fadilov konfuzni svjedok Bavrka sve pobrka: “Ne sjećam se šta smo pričali na kafama, a šta na sjednicama”

0

Bavrka, koji je govorio o načinu na koji je funkcionirao Štab na početku pandemije danas je kazao da je na sjednici 1. aprila prošle godine donijeta odluka o izdvajanju naprije pet, a potom sedam miliona KM za nabavku zaštitne opreme. Kazao je da tada nije tačno precizirano tačno o kakvoj opremi se radi, jer je to prepušteno stručnjacima iz Ministarstva zdravstva, odnosno Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kada je saznao za probleme

O prvim problemima s nabavkom 100 spornih respiratora iz Kine, kako je rekao Bavrka, saznao je tek oko 20. aprila, kada je dio njih dopremljen u Sarajevo. To je kontradiktorno s njegovom izjavom datoj u septembru prošle godine u Tužilaštvu BiH, kada je rekao da ih je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite o problemima s isporukom informirao na jednoj od sjednica održanih prije no što je prvi kontigent respiratora stigao u Sarajevo.

Zamoljen da obrazloži različite izjave, Bavrka je danas rekao da se ne sjeća, da tada nije mislio da će biti svjedok…

“Nismo dizali ruke za nabavku 100 respiratora, ne mogu se sjetiti kada je to bilo”, rekao je Bavrka, rekavši da se na sjednicama nije raspravljalo o vrsti i tipu respiratora.

“Nismo znali šta i kako”, rekao je on.

I na brojna druga pitanja nije mogao s preciznišću odgovoriti, jer se nije mogao sjetiti šta je pričano “na kafi”, šta na sjednicama, šta je bilo prije, a šta poslije ispioruke respiratora…

Tako je danas kazao da je na jednoj od sjednica Štaba, kada su se pojavile dileme o njihovoj kvaliteti, tražio odgovor o tome za šta se respiratori mogu koristiti. Danas je konstatirao da mu Solak, odnosno Sanita Alagić iz FUCZ-a nisu mogli tada odgovoriti na ta pitanja jer ni oni nisu medicinski stručnjaci. U izjavi Tužilaštvu, Bavrka je, pak kazao da su mu odgovarali kako “bespotrebno komplicira stvari”.

Pokušavajući danas objasniti to, kazao je da od Solaka ipak nisu bile izjave “u kontekstu da im ide na žvce”.

“Sada sa sigurnošću ne mogu potvrditi to što sam rekao u izjavi”, kazao je Bavrka.

Dvije verzije jednog dokumenta

Oštra polemika u sudnici između tužitelja Mirze Hukeljića i odbrane danas se vodila o dvoje verzije jednog dokumenta od 3. aprila prošle godine.

Naime, u Informaciji Federalnog štaba Civilne zaštite o aktivnostima koje je to tijelo provelo na suzbijanju i prevenciji širenja koronavirusa od proglašenja stanja nesreće u FBiH do 23. marta, te one koje je provodilo od 23. marta do 3. aprila, koju je Vlada FBiH razmatrala na sjednici 9. aprila, stoji rečenica: “Dana 03. 04. zaključen je ugovor o kupovini 100 respiratora.“ Ova Informacija sačinjena je na memorandumu Federalnog štaba Civilne zaštite, bez ičijeg potpisa.

Prema Bavrkinim riječima, u primjerku tog dokumenta kojeg on ima, ova rečenica ne postoji Kako je objasnio, o tome je nedavno, u pripremi za svjedočenje, obavijestio i Tužilaštvo.

Na ovu temu posebno je reagirala Senka Nožica, braniteljica Jelke Milićević, koja je najavila da će u nastavku suđenja dokazati kako je došlo do izmjene.

Tužilac Hukeljić je rekao da su do ove informacije došli poslije okončanja istrage, tokom glavnog pretresa.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra, piše Klix.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here