21.07.2024.
HomeNovostiPreminuo Lane Gutović

Preminuo Lane Gutović

Poznati srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac, komičar, voditelj i šoumen Milan Lane Gutović (75) preminuo je danas nakon što je hitno priključen na respirator prije nekoliko dana.

Informaciju o njegovoj smrti potvrdio je sin glumca, Saša Gutović.

Gutović je prije nekoliko dana primljen na Vojnomedicinsku akademiju na intenzivnu njegu, Doajen srpskog glumišta, koji se proslavio ulogom Srećka Šojića u filmskom serijalu “Tesna koža” i seriji “Bela lađa”, nije bio životno ugrožen kad je primljen u bolnicu, ali mu se zdravstveno stanje znatno pogoršalo.

Gutović, koji je preležao kovid, danima prije nego što je primljen u bolnicu osjećao se loše i tada je već bio na pregledu u ovoj klinici, ali zbog drugih većih zdravstvenih tegoba.

Kada je primljen na VMA glumac je imao probleme sa disanjem, ali su svi testovi pokazali da nema kovid. Ipak, njemu je tada urađen i hitan skener, a priključen je i na kiseonik.

Gutović je rođen 1946. godine u beogradskom naselju Umka. Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu završio je 1967. godine.

Bio je jedna od čuvenih Bojanovih beba, zajedno s kolegama sa klase (Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Tanasije Uzunović), koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine. Penzionisan je krajem decembra 2011. godine.

Igrao je u predstavama “Protekcija”, “Kad su cvetale tikve”, “Buba u uhu”, “Ruženje naroda u dva dela”, “Za kim zvono zvoni”, “Pučina”, “Kolubarska bitka”, “Valjevska bolnica”, “Narodni poslanik”, “Otelo”, “Putujuće pozorište Šopalović”, “Rodoljupci”, “Lažni car Šćepan Mali”, “Gagarinov put”, “Ko se boji Virdžinije Vulf”, “Večera budala”, “Šuplji kamen” …

Neke od tih uloga donijele su mu brojne nagrade i priznanja.

Posljednje dvije decenije igra svoj “Kabare”, s kojim je gostovao širom svijeta.

Vratio se u Jugoslovensko dramsko pozorište gdje od 2020. godine ima ulogu u predstavi “Putujuće pozorište Šopalović”.

Filmsku karijeru započinje 1968. godine u filmu Radoša Novakovića “Bjekstva”, nakon koje je uslijedio bogati kinematografski opus.

Veće sporedne i epizodne uloge igrao je u nekoliko filmova kao što su “SB zatvara krug” i “Povratak otpisanih”.

Prvu glavnu ulogu igra 1979 u filmu Miće Miloševića “Drugarčine”, koji ga je angažovao i 1981. godine za film “Laf u srcu”, čiji su scenario pisali Siniša Pavić i Ljiljana Pavić, gdje se epizodno pojavio kao Srećko Šojić.

Godinu dana kasnije, odlučuju da njegov lik prošire i snimaju film “Tesna koža”, gdje je sa Nikolom Simićem igrao jednu od glavnih uloga koja je doživjela enormnu gledanost, te zbog toga snimaju nastavke 1987, 1988, 1991. godine.

Osim toga, veće i glavne uloge ostvario je i u filmovima “Erogena zona”, “Debeli i mršavi”, “Crna Marija”, “Majstor i Šampita”, “Špijun na štiklama”, “Uslovna sloboda” i “Sedam i po”…

Prvu veću ulogu na televiziji imao je 1971. u seriji Siniše Pavića “Diplomci”. Veću popularnost stekao je kao Đankarlo Maroti u “Boljem životu” i Dragoslav u “Otvorenim vratima”.

Nastupio je u više od 400 epizoda serije “Pustolov”, koja je emitovana na RTS-u, kao program za djecu i mlade.

Najveću popularnost na televiziji je stekao 2006. godine u TV seriji “Bela lađa” kada je ponovo zaigrao lik Srećka Šojića iz “Tesne kože”, koji je igrao do 2011. godine.

Bio je voditelj i autor nekoliko emisija i kratkih humorističko-satiričnih priloga na Televiziji Pink, TV Foks i RTS. Njegove najpoznatije emisije su “Oralno doba” i “Ne može da škodi”.

Dobitnik je brojnih glumačkih nagrada kao što su Statueta Ćuran, Sterijine nagrade, Nagrade “Zoran Radmilović”, Nušićeve nagrade, Nagrade “Raša Plaović” i drugih.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti