Facebook ugrožava integritet demokratije

0

Facebookova zviždačica Frances Haugen poručila je pred odborom Evropskog parlamenta da Facebook narušava integritet demokratije omogućavanjem i produbljivanjem polarizacije te favoriziranjem radikalnih stavova.

“Facebook može svojim djelovanjem oslabiti našu demokratiju i produbljivati podjele”, kazala je Haugen pred Odborom za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta u Briselu, piše Hina.

“Platforma Facebook narušava integritet naše demokratije”, dodala je.

Podatkovna inženjerka Haugen, koja je Facebook napustila u maju, poslala je desetke hiljada Facebookovih internih dokumenata regulatorima i medijima koji, kako tvrdi, pokazuju da je Facebook svjestan da omogućuje širenje mržnje, odnosno da njegovi algoritmi doprinose vidljivosti takvih sadržaja.

“Što je negativniji komentar bit će više lajkova pa i više novaca”, kazala je Haugen Odboru za unutarnje tržište, objašnjavajući Facebookovu logiku.

“Postoje mogućnosti da Facebook i Instagram postanu sigurniji, ali Facebook to nije spreman učiniti zbog svoje dobiti, a posljedice su ogromne”, istaknula je.

Facebook uvijek bira dobit

Između sigurnosti i dobiti, smatra Haugen, Facebook uvijek bira dobit, što proizvodi polarizaciju širom svijeta. Haugen je navela i kako je četiri posto korisnika Facebooka primilo 80 posto netačnih informacija.

Facebok nije ništa promijenio kada je shvatio da je “nuspojava” njegovih sistema širenje dezinformacija, ocijenila je Haugen, koja smatra da je Facebook “bitno manje transparentan i donosi manje odgovorne odluke” od drugih društvenih mreža, poput Twittera.

Haugen je napomenula da se ne zalaže za zabranu polarizirajućih sadržaja na Facebooku, ali predlaže određenu vrstu “rangiranja” sadržaja.

Haugen je govorila o mogućoj regulaciji društvenih mreža, pri čemu je istaknula da bi Akt o digitalnim uslugama, koji je predložila Evropska komisija, mogao biti “prekretnica na globalnom nivou” i “potencijalni zlatni standard”.

Ta regulativa predviđa veću odgovornost društvenih mreža za sadržaj, koja je trenutno de facto nepostojeća.

Zviždačica je pak “skeptična” prema sistemima nadzora putem umjetne inteligencije. Smatra da je umjetna inteligencija loša kod složenih problema pa, primjerice, “ne može shvatiti sve nijanse govora o terorizmu”.

Upotreba umjetne inteligencije po njoj je opasna i zbog netransparentnosti Facebooka koji bi se, smatra, trebao više otvoriti javnosti.

S praktične je strane teško provoditi nadzor nad Facebookom jer će revizori htjeti biti ponovno angažirani pa “neće toliko detaljno napraviti posao”, a državne agencije nemaju dovoljno stručnog kadra za provjeru Facebooka koja zahtijeva “insidersko” iskustvo, ocijenila je Haugen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here