17.06.2024.
HomeNovostiEuropean Views: Hrvatsko predsjedavanje Evropskom unijom katastrofalno, Plenković prikriveni totalitarista

European Views: Hrvatsko predsjedavanje Evropskom unijom katastrofalno, Plenković prikriveni totalitarista

Portal European Views, koji se bavi praćenjem i analizom tema vezanih uz funkcionisanje Evropske unije, objavio je komentar hrvatskog predsjedanja EU koje opisuje kao “katastrofu”, prenosi Index.hr.

Hrvatskoj se zamjera “šutnja pred usponom autoritarizma u Mađarskoj”, kao i nazadovanje demokratskih standarda u samoj Hrvatskoj. Kao jedina svjetla tačka hrvatskog predsjedanja navodi se deklaracija nakon održavanja virtualnog Zagrebačkog summita, u kojoj se potvrđuje namjera EU da nekad u budućnosti primi u članstvo države Zapadnog Balkana.

Šutnja pred Orbanom

Najveći promašaj Hrvatske je pak “zastrašujuća šutnja” u vezi mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je pandemiju iskoristio za “efikasno ukidanje demokratije u Mađarskoj”. Proziva se hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je izjavio da je sve to unutrašnje pitanje Mađarske te da se vladavina zakona procjenjuje pojedinačno za svaku članicu, kao da ne postoje zajednički evropski standardi.

Spominje se i da se u Hrvatskoj i dalje “mogu primijetiti autokratske tendencije”, koje su doduše blaže nego one u Mađarskoj, a kao primjer toga se navodi činjenica da je javna televizija “pod kontrolom vlade”, kao i da se progone novinari.

Plenkovićeve autoritarne tendencije

Premijeru Andreju Plenkoviću se stavlja na teret da je na početku pandemije predlagao razvlašćivanje parlamenta te se konstatira da Plenković iskazuje “afinitet za autokratsko vladanje”. Bruxellesu se pak zamjera što nije bilo reakcije na Plenkovićeve sporne poteze.

Na kraju teksta se konstatira kako će Njemačka, koja sljedeća predsjeda EU, morati nadoknaditi sve što je Hrvatska propustila učiniti, naročito kada je riječ o vladavini prava u EU. “Nakon katastrofalnog hrvatskog predsjedanja EU treba jasan put za izlazak iz krize”, zaključuje European Views.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti