13.07.2024.
HomeNovostiDirektor UKC Tuzla - Vahid Jusufović razotkriva: "Aparati koje smo dobili od...

Direktor UKC Tuzla – Vahid Jusufović razotkriva: “Aparati koje smo dobili od “Violete”, nisu respiratori”

Vlasnik kompanije “Violeta” Petar Ćorluka nedavno je medicinskim ustanovama širom BiH donirao opremu za borbu protiv koronavirusa u vrijednosti od 400.000 KM.

Između ostalog, vrijednu donaciju je, kako je objavljeno u javnosti, činilo šest respiratora koji su dostavljeni bolnicama u Bihaću, Mostaru, Tuzli, Sarajevu…

No, ispostavilo se da ti medicinski aparati – barem dio njih – zapravo i nisu u današnje vrijeme toliko traženi i neophodni respiratori. A tu ekskluzivnu informaciju za Vijesti.ba otkrio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla Vahid Jusufović.

UKC-u Tuzla “Violeta” nije dostavila nikakav respirator, već – oksigenator.

– To su dva potpuno različita aparata. Taj oksigenator ima svoju terapijsku vrijednost i mi se gospodinu Ćorluci zahvaljujemo. Donirao nam je vrijedan aparat, ali to nije klasični invazivni respirator – riječi su doktora Jusufovića.

Na pitanje jesu li svih šest aparata koje je “Violeta” donirala medicinskim ustanovama u BiH, zapravo, oksigenatori, a ne respiratori, Jusufović je rekao da mu to nije poznato.

– Mi smo dobili donaciju od kompanije “Violeta” – oksigenator, a da li su svi isti ili ne, stvarno ne znam – kaže Jusufović.

Potom je pojasnio suštinsku razliku između respiratora i oksigenatora, koja je, kako navodi, drastična.

– Invazivni respirator je za intubaciju pacijenta koji obično nije pri svijesti i intubiran je. Znači, tubus je u dišnom sistemu i mašina diše za pacijenta. A oksigenator se koristi kod pacijenata koji su pri svijesti, kod kojih pada saturacija, odnosno zasićenost kiseonikom. U tom im se slučaju stavlja oksigenator – to je ona maska koja ide na lice, i onda im se pusti određeni protok kiseonika u jedinici vremena. Dakle, pojačava im se dotok kiseonika kako bi se potpomogla oksigenacija da bi opskrbljenost njihovog organizma kiseonikom bila bolja – ističe Jusufović.

Na kraju je još jednom uputio iskrenu zahvalu kompaniji “Violeta” na vrijednoj donaciji, potcrtavši da u UKC-u Tuzla ima i onih pacijenata koji u određenoj fazi nisu za respiratora, već im je samo potrebna potpomognuta oksigenacija.

– Oksigenator ne može pomoći teškim pacijentima kojima treba intubacija pa, nakon toga, i invazivna respiracija – konstatira Jusufović.

Kontaktirali smo zatim i Hajrudina Havića, direktora Kantonalne bolnice Bihać, kojoj je “Violeta”, također, donirala jedan od medicinskih aparata. Havić nam nije mogao reći koju je vrstu aparata dobila ustanova na čijem je čelu.

– Je li mi vi vjerujete da ja još nisam ni zavirio u tu kutiju, jer nismo dobili svu potrebnu dokumentaciju. Vi kad dobijete nov aparat, mora doći firma koja je zadužena za održavanje, da ga pusti u pogon, i zato se ja s tim ne smijem igrati – naglašava Havić.

Razlika između respiratora i oksigenatora, potcrtava, ne da je drastična, već je zaista ogromna.

– Oksigenator je sprava koja vam pojačava oksigenaciju. Nama je rečeno da nam je uručen respirator. To bi trebao biti aparat koji održava živote pacijenata na odjelu intenzivne njege – napominje Havić i dodaje:

– Bit će mi žao ako ne bude respirator, kao što su rekli. Ali, mogu ja to i vratiti “Violeti”, nije to meni problem.

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti