17.06.2024.
HomeNovostiZaboravljen od BiH: Osman Osmanović zatočen u Beogradu izjasnio se da nije...

Zaboravljen od BiH: Osman Osmanović zatočen u Beogradu izjasnio se da nije kriv po optužnici za ratne zločine

Nekadašnji pripadnik Hrvatskog veća odbrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine (BiH) Osman Osmanović, izjasnio se danas u Beogradu da nije kriv po optužnici za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru Rasadnik u Gornjem Rahiću na području Brčkog, koju je u februaru protiv njega podiglo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio njegov advokat Đorđe Dozet nakon današnjeg pripremnog ročišta pred odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Na ročištu, koje je bilo zatvoreno za javnost, okrivljeni Osmanović se kratko izjasnio o krivici, a potom su utvrđivani dokazi koji će biti korišćeni u procesu, rekao je Dozet za RSE.

„Mi smo izneli priličan broj dokaza. U poziciji smo da dokazujemo negativnu činjenicu da nismo nešto učinili, što je i najteži deo odbrane“, rekao je kratko Dozet posle današnjeg ročišta u zgradi suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu, poznatoj kao Specijalni sud.

Glavni pretres zakazan je za 1. jun, rekao je Dozet za RSE.

Osman Osmanović, bivši direktor Porezne uprave Brčko Distrikta i bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane, te Armije BiH, uhapšen je 23. novembra 2019. godine na Graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji, po poternici iz Beograda.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Osmanovića, zbog sumnje da je izvršio ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u leto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog, na severu Bosne i Hercegovine. Optužnica je podignuta u februaru 2020. godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u slučaju Osmanovića podnelo zahtev za njegovo izručenje toj zemlji, ali je Viši sud u Beogradu taj zahtev odbio.

Osmanović je na ročištu po tom pitanju, 23. decembra, rekao da želi da bude izručen BiH.

Slučaj Osmanović je jedan od nekoliko u kojima su državljani Bosne i Hercegovine uhapšeni na osnovu prijava Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Po nalozima tužilaštva Srbije 1. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” uhapšen je Ilija Jurišić, bivši pripadnik policije u Tuzli. Do konačne oslobađajuće presude, sudski proces je trajao devet godina, (oslobođen u martu 2016.) od čega je Ilija Jurišić 3,5 godine proveo u pritvoru.

Na osnovu međunarodnih poternica iz Beograda hapšeni su i bivši član ratnog Predsedništva Republike Bosne i Hercegovine Ejup Ganić, u Londonu (1. marta 2010.), bivši general Armije Bosne i Hercegovine Jovan Divjak u Beču (3. marta 2011.), te Naser Orić, ratni komandant Armije BiH u Srebrenici u Ženevi (u junu 2015.).

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije 31. januara 2013. godine u Briselu su potpisali protokol o saradnji u progonu počinilaca krivičnih dela ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida.

Izvor: RFE

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti