18.07.2024.
HomeNovostiBOSANSKI UGALJ ZA SRBIJANSKE RADIJATORE: Dva su razloga za nestašicu

BOSANSKI UGALJ ZA SRBIJANSKE RADIJATORE: Dva su razloga za nestašicu

Jedan od razloga nestašice je rast izvoza, prvenstveno u Srbiju, a drugi smanjena proizvodnja u rudnicima.

U prvih sedam mjeseci ove godine izvoz uglja udvostručen je u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Uprave za indirektno operezivanje BiH. Izvezeno je 207.000 tona uglja, što je približno količini koju godišnje potroše domaćinstva u BiH.

Vrijednost ovogodišnjeg izvoza uglja je oko 31 milion maraka (16 miliona eura). Od tog broja je ugalj vrijedan 28 miliona maraka (14 miliona eura) prodat Srbiji.

BiH godišnje proizvede oko 13,5 miliona tona uglja. Građani za grijanje potroše godišnje oko 225.000 tona, ili manje od dva posto ukupne proizvodnje.

Penzioneri ugalj najčešće kupuju na rate, posredstvom udruženja. Tako je i u Tuzlanskom kantonu (jedan od 10 kantona u entitetu Federacija BiH). Tu se nalaze tri rudnika iz kojih dolazi više od trećine godišnje proizvodnje uglja u BiH.

“Mi već tridesetak godina obezbjeđujemo penzionerima uplatu za ugalj na dvanaest mjesečnih rata”, kaže Haso Halilović Predsjednik UO Saveza udruženja penzionera Tuzlanskog kantona.

Prema njegovim riječima, penzioneri su ugalj uplatili, ali ga još nisu dobili.

Slično je stanje i u Doboju, šezdesetak kilometara zapadno od Tuzle. Tu je u protekloj deceniji oko 1.500 penzionera nabavljalo ugalj posredstvom Udruženja penzionera u Doboju, kaže predsjednik ovog udruženja Rajko Gligorić.

“Imamo ove godine problema oko isporuke. Tako da su mali potrošači kao penzioneri došli u nezavidnu situaciju”, kaže Gligorić sa sjevera BiH.

(RSE)

Reklamni prostor

Ovdje može biti vaša reklama. animacija / logo / tekst

Posljednje vijesti